Estades temàtiques / Olot

La langue des oiseux: migració, diversitat i arts a Europa

Del 24 d'octubre de 2022 al 30 d'octubre de 2022

La langue des oiseux: migració, diversitat i arts a Europa

Octubre 2022

La societat europea contemporània es caracteritza per una gran diversitat lingüística i cultural, la qual ja està reconeguda i valorada per bona part de la població. Malgrat això, la programació artística de les nostres ciutats no incorpora aquesta diversitat. Tot i que les obres produïdes, realitzades i/o protagonitzades pes persones migrants i d’altres col·lectius minoritaris o marginalitzats que expressen les aportacions culturals pròpies d’aquestes persones han anat augmentant al llarg dels últims anys, encara es tracta d’esdeveniments esporàdics i poc coneguts. Les persones migrants i refugiades, sovint implicades en una complexa lluita per la supervivència, per a l’obtenció de permisos i dels requisits necessaris per a la incorporació al món laboral i la construcció d’una vida digna, difícilment s’apropen als espais de creació artística de la ciutat, i les seves expressions artístiques sovint queden relegades a esdeveniments puntuals (celebracions i festivitats) dins del seu cercle cultural.

El projecte europeu «La langue des oiseaux» aborda aquest repte i es proposa contribuir a enfortir, a través d'una formació artística en viu, tant la vocació les habilitats artístiques de les persones migrants i refugiades, per mostrar el seu valor com a membres de la comunitat artística, creativa i cooperativa; fomentar el discurs artístic sobre la identitat europea des d'una perspectiva postcolonial, promovent l'àmplia diversitat lingüística i la consciència intercultural europea; i estimular la col·laboració entre institucions culturals de països diferents per compartir i ampliar el coneixement i els productes.

El projecte, cofinançat per la Unió Europea, està liderat per la companya artística MALTE – Música Arte Letteratura Teatro Ecc., i hi participen altres dues organitzacions teatrals europees: (Associació Sens-Interdit de Lió i The Boat People Projekt de Göttingen), una del Senegal (Associació Djarama de Ndayane (Senegal) i l’ONG catalana Linguapax, que treballa per la protecció i promoció de la diversitat lingüística a escala internacional.

Durant la residència, diferents membres de les cinc organitzacions que participen al projecte «La langue des oiseaux», es reuniran amb representants dels grups de persones migrants i refugiades que participen a les activitats formatives incloses en el projecte, i amb altres persones expertes en la relació entre migració, inclusió i arts, per reflexionar sobre els obstacles i les oportunitats de desenvolupament artístic de les persones migrants i refugiades en el context europeu, compartir experiències i coneixements, identificar bones pràctiques i debatre-les. Així mateix, es treballarà en uns documents de referència per a tots aquells actors, públics i privats, que utilitzen les arts escèniques en grups multiculturals com a eina d'inclusió social i cultural, i per als responsables polítics que es vulguin comprometre en la construcció d'una Europa inclusiva i innovadora on les arts es converteixin en un mitjà d'inclusió.

For more information here are the links to Language of birds, his project site.

Residents

SONIA ANTINORI

SONIA ANTINORI

Dramaturga, actriu i directora de teatre
DALIA FERREIRA

DALIA FERREIRA

Periodista i artista visual
MÒNICA PEREÑA PÉREZ

MÒNICA PEREÑA PÉREZ

Presidenta de Linguapax
LUISE RIST

LUISE RIST

Dramaturga i directora de Teatre
BIRTE MÜCHLE

BIRTE MÜCHLE

Membre de la junta, Directora de producció i educació teatral al Boat People Projekt
KATJUSCIA MATTU

KATJUSCIA MATTU

Directora de Linguapax
 FRANCESCO BELLINZIS

FRANCESCO BELLINZIS

Investigador independent. Coordinador de formació
JERYES ABU SINI

JERYES ABU SINI

Agricultor d’oliveres i músic
SUE YUDELKIS DIAZ GONZALEZ

SUE YUDELKIS DIAZ GONZALEZ

Treballador sanitari i aprenent de teatre
MONTSERRAT MONTAGUT

MONTSERRAT MONTAGUT

Cap del Servei de Llengües Estrangeres i d’Origen. Ministeri d'Educació de Catalunya
NINOSKA MEJIA

NINOSKA MEJIA

Ambaixadora del grup d’aprenents de Boat People Projekt i estudiant de màster de geografia
ALESSANDRO FANNI

ALESSANDRO FANNI

Project manager
 CLAIRE CHAIZE

CLAIRE CHAIZE

Gestora de projectes a Sens Interdits
RALUCA MĂRGINAȘ

RALUCA MĂRGINAȘ

Ambaixadora del grup d’aprenent de Sens Interdit
YENCY ALEJANDRA ORDOÑEZ GUAPI

YENCY ALEJANDRA ORDOÑEZ GUAPI

Estudiant de treatre
CHRISTIAN SINCLAIR

CHRISTIAN SINCLAIR

Periodista / Director de cinema
OSCAR MILLS

OSCAR MILLS

Assistent de càmara

Opinions

Què diuen de nosaltres els residents

NINOSKA MEJIA

Ambaixadora del grup d’aprenents de Boat People Projekt i estudiant de màster de geografia

NINOSKA MEJIA

Una experiència inoblidable, sens dubte. Aquesta trobada es va realitzar aquest cop a Olot gràcies a l'espai brindat per Faberllull, dins del marc del projecte “La langue des Oiseux: Migration, Diversity and Arts in Europe. ...

+ info
KATJUSCIA MATTU

Directora de Linguapax

KATJUSCIA MATTU

L'estada a la Faberllull d’Olot va ser una oportunitat única de treballar de manera intensa al nostre projecte. La logística va afavorir una gestió eficient del temps i la continuïtat de les converses entre el temps ...

+ info

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"