Estades temàtiques / Olot

La langue des oiseux: migració, diversitat i arts a Europa

Del 24 d'octubre de 2022 al 30 d'octubre de 2022

La langue des oiseux: migració, diversitat i arts a Europa

Octubre 2022

La societat europea contemporània es caracteritza per una gran diversitat lingüística i cultural, la qual ja està reconeguda i valorada per bona part de la població. Malgrat això, la programació artística de les nostres ciutats no incorpora aquesta diversitat. Tot i que les obres produïdes, realitzades i/o protagonitzades pes persones migrants i d’altres col·lectius minoritaris o marginalitzats que expressen les aportacions culturals pròpies d’aquestes persones han anat augmentant al llarg dels últims anys, encara es tracta d’esdeveniments esporàdics i poc coneguts. Les persones migrants i refugiades, sovint implicades en una complexa lluita per la supervivència, per a l’obtenció de permisos i dels requisits necessaris per a la incorporació al món laboral i la construcció d’una vida digna, difícilment s’apropen als espais de creació artística de la ciutat, i les seves expressions artístiques sovint queden relegades a esdeveniments puntuals (celebracions i festivitats) dins del seu cercle cultural.

El projecte europeu «La langue des oiseaux» aborda aquest repte i es proposa contribuir a enfortir, a través d'una formació artística en viu, tant la vocació les habilitats artístiques de les persones migrants i refugiades, per mostrar el seu valor com a membres de la comunitat artística, creativa i cooperativa; fomentar el discurs artístic sobre la identitat europea des d'una perspectiva postcolonial, promovent l'àmplia diversitat lingüística i la consciència intercultural europea; i estimular la col·laboració entre institucions culturals de països diferents per compartir i ampliar el coneixement i els productes.

El projecte, cofinançat per la Unió Europea, està liderat per la companya artística MALTE – Música Arte Letteratura Teatro Ecc., i hi participen altres dues organitzacions teatrals europees: (Associació Sens-Interdit de Lió i The Boat People Projekt de Göttingen), una del Senegal (Associació Djarama de Ndayane (Senegal) i l’ONG catalana Linguapax, que treballa per la protecció i promoció de la diversitat lingüística a escala internacional.

Durant la residència, diferents membres de les cinc organitzacions que participen al projecte «La langue des oiseaux», es reuniran amb representants dels grups de persones migrants i refugiades que participen a les activitats formatives incloses en el projecte, i amb altres persones expertes en la relació entre migració, inclusió i arts, per reflexionar sobre els obstacles i les oportunitats de desenvolupament artístic de les persones migrants i refugiades en el context europeu, compartir experiències i coneixements, identificar bones pràctiques i debatre-les. Així mateix, es treballarà en uns documents de referència per a tots aquells actors, públics i privats, que utilitzen les arts escèniques en grups multiculturals com a eina d'inclusió social i cultural, i per als responsables polítics que es vulguin comprometre en la construcció d'una Europa inclusiva i innovadora on les arts es converteixin en un mitjà d'inclusió.

For more information here are the links to Language of birds, his project site.

la-langue-des-oiseux-migration-diversity-and-arts-in-europe..pdf

Residents

SONIA ANTINORI

SONIA ANTINORI

Dramaturga, actriu i directora de teatre
DALIA FERREIRA

DALIA FERREIRA

Periodista i artista visual
MÒNICA PEREÑA PÉREZ

MÒNICA PEREÑA PÉREZ

Presidenta de Linguapax
LUISE RIST

LUISE RIST

Dramaturga i directora de Teatre
BIRTE MÜCHLE

BIRTE MÜCHLE

Membre de la junta, Directora de producció i educació teatral al Boat People Projekt
KATJUSCIA MATTU

KATJUSCIA MATTU

Directora de Linguapax
   FRANCESCO BELLINZIS

FRANCESCO BELLINZIS

Investigador independent. Coordinador de formació
JERYES ABU SINI

JERYES ABU SINI

Agricultor d’oliveres i músic
SUE YUDELKIS DIAZ GONZALEZ

SUE YUDELKIS DIAZ GONZALEZ

Treballador sanitari i aprenent de teatre
MONTSERRAT MONTAGUT

MONTSERRAT MONTAGUT

Cap del Servei de Llengües Estrangeres i d’Origen. Ministeri d'Educació de Catalunya
NINOSKA MEJIA

NINOSKA MEJIA

Ambaixadora del grup d’aprenents de Boat People Projekt i estudiant de màster de geografia
ALESSANDRO FANNI

ALESSANDRO FANNI

Project manager
 CLAIRE CHAIZE

CLAIRE CHAIZE

Gestora de projectes a Sens Interdits
RALUCA MĂRGINAȘ

RALUCA MĂRGINAȘ

Ambaixadora del grup d’aprenent de Sens Interdit
YENCY ALEJANDRA ORDOÑEZ GUAPI

YENCY ALEJANDRA ORDOÑEZ GUAPI

Estudiant de treatre
CHRISTIAN SINCLAIR

CHRISTIAN SINCLAIR

Periodista / Director de cinema
OSCAR MILLS

OSCAR MILLS

Assistent de càmara

Opinions

Què diuen de nosaltres els residents

NINOSKA MEJIA

Ambaixadora del grup d’aprenents de Boat People Projekt i estudiant de màster de geografia

NINOSKA MEJIA

Una experiència inoblidable, sens dubte. Aquesta trobada es va realitzar aquest cop a Olot gràcies a l'espai brindat per Faberllull, dins del marc del projecte “La langue des Oiseux: Migration, Diversity and Arts in Europe. ...

+ info
KATJUSCIA MATTU

Directora de Linguapax

KATJUSCIA MATTU

L'estada a la Faberllull d’Olot va ser una oportunitat única de treballar de manera intensa al nostre projecte. La logística va afavorir una gestió eficient del temps i la continuïtat de les converses entre el temps ...

+ info

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"