Estades temàtiques / Olot

MATEMÀTIQUES

Del 27 de febrer de 2017 al 10 de març de 2017

MATEMÀTIQUES

Comunitat de pràctica 

Programaris matemàtics de codi lliure a Faber

Molts programaris matemàtics, i també els programaris científics en general, són propietat d’empreses privades (per exemple, Maple, Mathematica, Magma). Actualment la demanda d’aquests programaris és molt baixa, però alhora són summament necessaris en l’entorn universitari, la qual cosa fa que les universitats hagin de pagar llicències anuals de prop de 50.000 euros.

Deixar el desenvolupament de programaris en mans d’empreses privades és inviable per tres motius principals: en primer lloc, el públic general no hi pot accedir, malgrat el fet que la majoria d’aquests programaris són resultat de la feina de persones que treballen en institucions públiques; en segon lloc, la restricció de llicències de vegades condueix a la lamentable desaparició de programaris (per exemple, MuPAD), i, finalment, aquest sistema privat de desenvolupament no permet veure com es produeixen els programaris, cosa que és crucial en el camp de la ciència, ja que per exemple un simple virus pot donar lloc a grans errors en la recerca científica.

A mitjan dècada dels vuitanta, es va començar a estendre el convenciment que per tal que els programaris (no necessàriament científics) es desenvolupessin en un entorn òptim, calia disposar de llicències que obliguessin els programadors a desenvolupar programaris lliures i dotats d’un codi font accessible. Aquest va ser l’inici del projecte GNU encapçalat per Richard Stallman.

Actualment existeixen molts projectes de codi lliure relacionats amb les matemàtiques, com ara Flint (http://flintlib.org/), Polymake (https://forum.polymake.org/) o GAP (http://www.gap-system.org/). La majoria estan molt especialitzats i reflecteixen només els interessos d’una comunitat restringida. En contrast, l’objectiu del programari SageMath (http://sagemath.org), iniciat el 2005 per William Stein, és generar una interfície comuna per a tots aquests programaris. Des del principi, SageMath ha estat concebut com un programa GPL, és a dir, és gratuït i amb un codi font accessible.

L’objectiu d’aquesta estada a Faber és aplegar experts en alguns dels aspectes de SageMath per tal de treballar en els anomenats polítops (concepte matemàtic que fa referència als poliedres de n dimensions limitats per hiperplans). Els polítops tenen moltes aplicacions interessants més enllà de l’àrea de recerca dels residents que participen en aquesta estada a Faber.

Residents

SIMON KING

SIMON KING

Matemàtic
VINCENT KLEIN

VINCENT KLEIN

Informàtic
THIERRY MONTEIL

THIERRY MONTEIL

Investigador en matemàtiques
ANDREAS PAFFENHOLZ

ANDREAS PAFFENHOLZ

Matemàtic
MARCELO FORETS

MARCELO FORETS

Matemàtic
JULIAN PFEIFLE

JULIAN PFEIFLE

Matemàtic
VINCENT DELECROIX

VINCENT DELECROIX

Matemàtic i informàtic
MATTHIAS KÖPPE

MATTHIAS KÖPPE

Matemàtic
MORITZ FIRSCHING

MORITZ FIRSCHING

Matemàtic
AUREL PAGE

AUREL PAGE

Matemàtic i informàtic
MARC MASDEU

MARC MASDEU

Matemàtic

Opinions

Què diuen de nosaltres els residents

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"