Matemàtiques entre volcans

dijous, 9 / de març / 2017 , Olot , Francesc Ginabreda | Núvol.com

Matemàtiques entre volcans

Matemàtiques entre volcans

Des de fa mig any, gràcies a la creació del projecte Faber, Olot s’ha convertit en residència per a investigadors de tot el món

https://www.nuvol.com/llibres/matematiques-entre-volcans-43983

Des de fa mig any, gràcies a la creació del projecte Faber, Olot s’ha convertit en un privilegiat espai de residència per a investigadors de tot el món a Catalunya. Després de la primera estada temàtica del 2017, al voltant de la literatura, aquest mes s’acaba la segona, centrada en les matemàtiques. Més endavant, serà el torn de la dansa, les fake news, les creences religioses i el feminisme. Faber, dirigit per Francesc Serés, se sosté en dos grans pilars: el talent i la interdisciplinarietat.

Que Olot i el seu entorn és un espai privilegiat gairebé es pot considerar un tòpic, però qualsevol persona amb sensibilitat paisatgística l’admetria com a vàlid. I encara més si, des d’una terrassa de l’Hotel Riu Fluvià, on se situen les instal·lacions del projecte, hom té l’oportunitat de contemplar Santa Magdalena i el Puigsacalm, les muntanyes de l’Alta Garrotxa i el Canigó de fons, amb la Fageda d’en Jordà a quatre passes i la capital de la Garrotxa als peus, enclotada entre volcans que fan la migdiada. Òbviament, un altre dels reclams de Faber és la seva ubicació. I això, els seus residents, també ho tenen en compte.

Sistemes algebraics, cràters i carnavals

L’Hotel Riu Fluvià és l’hotel més prestigiós d’Olot. Està situat als afores de la ciutat, a la carretera de Santa Pau, i té l’avantatge d’estar prou apartat i prou a prop del centre d’una ciutat petita. Poc abans de dinar, em reuneixo amb en Marc Masdeu i en Jean-Philipe Labbé a la seva terrassa. Són dos dels residents actuals, que es dediquen a la recerca en l’àmbit matemàtic. Aquest cap de setmana finalitzaran la seva estada a la Garrotxa.

En Marc és un jove català del Penedès que treballa a la Universitat de Warwick (Regne Unit) des del 2014, actualment amb una beca del programa Marie-Sklodowska-Curie, que enguany continua la seva investigació a la Universitat Autònoma de Barcelona. En Jean-Philipe, d’origen canadenc, ho fa a l’Institut de Matemàtiques de la Universitat Freie (Alemanya). Tots dos utilitzen SageMath, el sistema algebraic computacional per excel·lència; tots dos, com bona part dels matemàtics investigadors, se serveixen de les eines informàtiques per agilitzar els seus processos experimentals. Però deixen clar que a aquestes aplicacions “encara” els manca una competència fonamental: la intuïció. Qui sap, tot arribarà.

Durant la seva estada a Olot, tant en Marc com en Jean-Philipe com la resta d’estadants han pogut aprofitar les estones lliures per visitar la ciutat i alguns dels seus indrets més emblemàtics: la Fageda d’en Jordà i la seva famosa fàbrica de iogurts, els volcans Croscat i Santa Margarida amb els seus icònics cràters, els carrers del nucli antic i les seves particularitats gastronòmiques i culturals. A més, han coincidit amb la celebració del carnaval. El darrer ingredient genuí de l’atmosfera on han fet vida és el paisatge circumdant, que fa més d’un segle els germans Vayreda, en Berga i Boix i companyia van pintar amb el traç inconfusible del plenairisme.

Faber, que s’ha desenvolupat en un dels municipis que dedica més esforços a la cultura de tot el país, fa possible no sols la simbiosi de talents, sinó també la seva repercussió en la ciutadania. A més, la convivència entre els residents facilita els lligams més enllà de l’esfera professional, i aquest és un dels aspectes que més destaquen en Marc i en Jean-Philipe mentre expliquen els seus complexos temes de recerca: la teoria dels nombres i la geometria discreta. Parlen amb una barreja de passió mesurada i serenitat entusiasta sorprenent. La terra volcànica és bon lloc per explotar les matemàtiques.

A partir del 12 de març, l’àlgebra i la geometria deixaran pas a la dansa. Els organitzadors de Faber preveuen que aquest any passin per Olot més de 60 investigadors d’arreu del món. Més informació en aquest enllaç.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"