Matemàtiques per a tots

dissabte, 11 / de març / 2017 , Olot , Jordi Casas | El Punt Avui

Matemàtiques per a tots

Matemàtiques per a tots

Faber reuneix a Olot onze matemàtics que treballen per millorar un programari lliure per al sector, el SageMath

Els participants han pronunciat conferències divulgatives a diversos centres educatius de la ciutat

http://www.elpuntavui.cat/cultura/article/19-cultura/1090595-matematiques-per-a-tots.html

Els matemàtics s'apleguen en grups de treball i, tot i que la cooperació és fonamental, molts d'aquests grups són reduïts i tenen el seu propi programari i és molt especialitzat. N'hi ha un, d'aquests programaris, però, el SageMath, que es va crear el 2006 amb l'objectiu de convertir-se en una eina comuna de suport a la investigació. I, precisament, onze matemàtics rellevants d'arreu del món s'han tancat a la residència d'arts, ciències i humanitats de Catalunya Faber d'Olot per avançar en la recerca de llenguatges informàtics i de programari lliure en el marc d'un projecte europeu que impulsa el SageMath.

Les matemàtiques són molt diverses i és impossible oferir una visió global. “No estem parlant de coneixements, sinó de mecanismes que són molt complicats”, ha explicat un d'aquests matemàtics i catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra, Julian Pfeifle. I hi ha afegit: “Els qui fem recerca fonamental no fem càlculs, busquem patrons en les coses que passen i el programari ens ajuda a comprovar-los.”

Ell mateix il·lustra la idea sobre el SageMath afirmant que aquest programari és com un microscopi per als investigadors en biologia. És una eina, doncs, a la qual es pot millorar l'òptica i altres aspectes tècnics i això, comparativament, és el que estan fent durant aquests dies a Faber els matemàtics, millorar una eina comuna.

Un altre dels residents, l'investigador català i professor a la universitat de Warwick (Regne Unit) Marc Masdeu, remarca que SageMath és un programari lliure, obert i descentralitzat. Tothom qui vol pot contribuir a penjar-hi informació, revisar-la o millorar-la, etc. Per fer entendre les dimensions d'aquest programari, Masdeu ha explicat que el SageMath té centenars de desenvolupadors del codi a tot el món, una dada que ha confrontat amb la quinzena del Polymake, especialitzat en geometria discreta, de conjunts finits, de la qual és membre Julian Pfeifle.

Tots dos han coincidit a dir que no els preocupa l'aplicació pràctica de les investigacions matemàtiques, que només els ocupen els reptes que se'ls plantegen i la bellesa que implica resoldre'ls, i han insistit també a defugir tots els tòpics que s'atribueixen als matemàtics. Malgrat tot, dos dels residents a Faber van repartir, en el marc d'una conferència, esqueixos de plantes entre un grup d'alumnes de l'Escola Pia d'Olot per exemplificar la relació que hi ha entre les matemàtiques i la botànica. Ha estat una de les moltes activitats en què han participat els residents, tal com han fet i faran els predecessors i successors. I és que el retorn de coneixements a l'entorn més immediat és un dels principals objectius de Faber, segona ha remarcat el seu director, Francesc Serés.

Masdeu i Pfeifle conclouen, però, que la recerca fonamental té les seves aplicacions: programar serveis com el Bicing o els horaris dels ferrocarrils de tot un país, gràcies a la geometria discreta, o la criptologia per a la seguretat en línia gràcies a la factorització. És a dir, que estan interessats en les aplicacions, tot i que no és el seu camp.

 

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"