Estades temàtiques / Olot

DRETS LINGÜÍSTICS II

Del 2 de novembre de 2021 al 12 de novembre de 2021

DRETS LINGÜÍSTICS II

Diversitat lingüística

L’enfocament d’aquesta residència és la continuació de l’estada sobre drets lingüístics que es va fer l’any 2020 en línia a causa de la pandèmia mundial. Aquesta segona edició serà presencial i hi assistiran, entre d’altres, alguns dels residents que ja hi van participar de manera virtual l’any passat.

Els drets lingüístics són drets humans bàsics, individuals i col·lectius, drets que afecten les possibilitats de desenvolupament personal, social, econòmic i cultural. La diversitat lingüística en què vivim i compartim temps i espai és un dels fets que ha marcat la història de la humanitat. La pèrdua d’aquesta diversitat, la manca d’aquests drets, també. La diversitat lingüística ens ajuda a entendre com mirem el món i la resta de persones i de societats amb què el compartim. Les llengües creen identitats, vincles de coneixement i traduccions que són els vehicles de les diferents vies de creació i aportació. I actualment es calcula que hi ha entre 5.000 i 6.000 llengües al món, una biodiversitat cultural tan amenaçada com la biodiversitat biològica, però també com altres formes d’expressió cultural.

A faberllull ens plantegem diverses qüestions: els drets humans i civils relacionats amb el dret individual i col·lectiu a triar la llengua o les llengües per a la comunicació es tenen en prou consideració al món? Es rebutja l’homogeneïtzació cultural forçada? Què defineix el concepte de llengua pròpia d’un territori? Es reconeixen els drets lingüístics individuals (dret a ser reconegut membre d’una comunitat lingüística, dret a l’ús públic i privat d’una llengua...) i els drets lingüístics col·lectius (dret a disposar de serveis culturals, dret a la presència equitativa de la llengua i la cultura en els mitjans de comunicació...)?

A faberllull volem reflexionar sobre quin és el valor d’aquesta diversitat lingüística i ho volem fer amb totes aquelles persones que tinguin projectes sobre els drets lingüístics. És per això que fem una crida a activistes en la defensa de la diversitat cultural i lingüística, agents de revitalització i antropologia crítica; lingüistes i antropòlegs, investigadors que estiguin treballant en aquest àmbit. Els projectes de treball hauran de seguir les línies de treball i pensament anteriorment descrites.

Residents

NARCÍS IGLÉSIAS FRANCH

NARCÍS IGLÉSIAS FRANCH

Professor associat
MAITE PUIGDEVALL SERRALVO

MAITE PUIGDEVALL SERRALVO

Sociolingüista i professora titular a la UOC
DIPIKA MUKHERJEE

DIPIKA MUKHERJEE

Escriptora i sociolingüista
MATTIA ZEBA

MATTIA ZEBA

Doctorand a la Universitat de Trento
EL KHEYER ZIDANI

EL KHEYER ZIDANI

Guionista i director
ABHIMANYU SHARMA

ABHIMANYU SHARMA

Professor adjunt, JNU, Nova Delhi
KỌ́LÁ TÚBỌ̀SÚN

KỌ́LÁ TÚBỌ̀SÚN

Escriptor i lingüista
MARIONA MIRET GIRIBET

MARIONA MIRET GIRIBET

Activista per les llengües minoritàries i indígenes
MACARENA DEHNHARDT AMENGUAL

MACARENA DEHNHARDT AMENGUAL

Estudiant de doctorat
AMMAR OBEID

AMMAR OBEID

Cineasta i investigador entre la llengua i la cultura japonesa i àrab
MARIA TERESA ATORINO

MARIA TERESA ATORINO

Professora i investigadora
YAEL PELED (EN LÍNIA)

YAEL PELED (EN LÍNIA)

Investigadora associada, Facultat de Medicina, McGill University
JOHANNES HENDRIK VAN STEENBERGEN

JOHANNES HENDRIK VAN STEENBERGEN

Traductor, intèrpret i professor

Opinions

Què diuen de nosaltres els residents

MACARENA DEHNHARDT AMENGUAL

Estudiant de doctorat

MACARENA DEHNHARDT AMENGUAL

Drets lingüístics a Faberllull: L’experiència de connectar amb Catalunya i d’obrir mirades Després de l'any de pandèmia i tancament del 2020, connectar amb el món real (i no virtual) es va transformar ...

+ info
KỌ́LÁ TÚBỌ̀SÚN

Escriptor i lingüista

KỌ́LÁ TÚBỌ̀SÚN

Una llar lluny de casa: la meva experiència a Faberllull (Olot) La meva feina a Nigèria, centrada en la lingüística i l'activisme lingüístic, és sovint tècnica, i requereix la meva veu i ...

+ info

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"