Estades temàtiques / Olot
DRETS LINGÜÍSTICS II
Del 2 de novembre de 2021 al 12 de novembre de 2021

Diversitat lingüística
L’enfocament d’aquesta residència és la continuació de l’estada sobre drets lingüístics que es va fer l’any 2020 en línia a causa de la pandèmia mundial. Aquesta segona edició serà presencial i hi assistiran, entre d’altres, alguns dels residents que ja hi van participar de manera virtual l’any passat.
Els drets lingüístics són drets humans bàsics, individuals i col·lectius, drets que afecten les possibilitats de desenvolupament personal, social, econòmic i cultural. La diversitat lingüística en què vivim i compartim temps i espai és un dels fets que ha marcat la història de la humanitat. La pèrdua d’aquesta diversitat, la manca d’aquests drets, també. La diversitat lingüística ens ajuda a entendre com mirem el món i la resta de persones i de societats amb què el compartim. Les llengües creen identitats, vincles de coneixement i traduccions que són els vehicles de les diferents vies de creació i aportació. I actualment es calcula que hi ha entre 5.000 i 6.000 llengües al món, una biodiversitat cultural tan amenaçada com la biodiversitat biològica, però també com altres formes d’expressió cultural.
A faberllull ens plantegem diverses qüestions: els drets humans i civils relacionats amb el dret individual i col·lectiu a triar la llengua o les llengües per a la comunicació es tenen en prou consideració al món? Es rebutja l’homogeneïtzació cultural forçada? Què defineix el concepte de llengua pròpia d’un territori? Es reconeixen els drets lingüístics individuals (dret a ser reconegut membre d’una comunitat lingüística, dret a l’ús públic i privat d’una llengua...) i els drets lingüístics col·lectius (dret a disposar de serveis culturals, dret a la presència equitativa de la llengua i la cultura en els mitjans de comunicació...)?
A faberllull volem reflexionar sobre quin és el valor d’aquesta diversitat lingüística i ho volem fer amb totes aquelles persones que tinguin projectes sobre els drets lingüístics. És per això que fem una crida a activistes en la defensa de la diversitat cultural i lingüística, agents de revitalització i antropologia crítica; lingüistes i antropòlegs, investigadors que estiguin treballant en aquest àmbit. Els projectes de treball hauran de seguir les línies de treball i pensament anteriorment descrites.
Residents

NARCÍS IGLÉSIAS FRANCH
Professor associat
MAITE PUIGDEVALL SERRALVO
Sociolingüista i professora titular a la UOC
DIPIKA MUKHERJEE
Escriptora i sociolingüista
MATTIA ZEBA
Doctorand a la Universitat de Trento
EL KHEYER ZIDANI
Guionista i director
ABHIMANYU SHARMA
Professor adjunt, JNU, Nova Delhi
KỌ́LÁ TÚBỌ̀SÚN
Escriptor i lingüista
MARIONA MIRET GIRIBET
Activista per les llengües minoritàries i indígenes
MACARENA DEHNHARDT AMENGUAL
Estudiant de doctorat
AMMAR OBEID
Cineasta i investigador entre la llengua i la cultura japonesa i àrab
MARIA TERESA ATORINO
Professora i investigadora
YAEL PELED (EN LÍNIA)
Investigadora associada, Facultat de Medicina, McGill University
JOHANNES HENDRIK VAN STEENBERGEN
Traductor, intèrpret i professorOpinions
Què diuen de nosaltres els residents

Estudiant de doctorat
MACARENA DEHNHARDT AMENGUAL
Drets lingüístics a Faberllull: L’experiència de connectar amb Catalunya i d’obrir mirades Després de l'any de pandèmia i tancament del 2020, connectar amb el món real (i no virtual) es va transformar ...
+ info
Escriptor i lingüista
KỌ́LÁ TÚBỌ̀SÚN
Una llar lluny de casa: la meva experiència a Faberllull (Olot) La meva feina a Nigèria, centrada en la lingüística i l'activisme lingüístic, és sovint tècnica, i requereix la meva veu i ...
+ info