Estades temàtiques / DRETS LINGÜÍSTICS II / Olot

MAITE PUIGDEVALL SERRALVO

Del 2 de novembre de 2021 al 7 de novembre de 2021

MAITE PUIGDEVALL SERRALVO
Sociolingüista i professora titular a la UOC
Banyoles

Biografia

Maite Puigdevall és una professora de Llengua i Literatura Catalanes al Departament d’Arts i Humanitats a la Universitat Oberta de Catalunya des de 2008. Es va graduar en Filosofia i Lletres (menció de Filologia catalana, UdG, 1995); màster en Estudis Etnològics Gal·lesos (Universitat de Cardiff, Gal·les, 1997) i doctora en Filosofia (Planificació Lingüística, Universitat de Cardiff, 2006).

És membre del grup de recerca Idendi.cat “Llengua, cultura i identitat en l’era global”. Les seves àrees d’expertesa son la Sociolingüística crítica i la Política i Planificació Lingüístiques en contextos de llengües minoritzades d’Europa. Actualment està fent recerca per tal de poder avançar en la compressió del subjecte “nou parlant” de llengua minoritzada en el context català des d’un punt de vista interseccional, o sigui fent atenció als diferents aspectes del subjecte: gènere, raça, classe social, etc. Recentment ha publicat el llibre coeditat: Ramallo, Fernando, Estibaliz Amorrortu and Maite Puigdevall (2019). Neohablantes de lenguas minoritarias en España. Madrid: Iberoamericana Vervuert.

Projecte

El meu objectiu per dur a terme durant l’estada a la Residència Faber se centra en l’elaboració d’un article per enviar a la revista "Gender and Language". El títol provisional de l’article és: “Linguistic mudes and gender roles". En l’article que estic preparant vull fixar l’atenció en els rols de gènere en l'aprenentatge i apropiació del català per part de dones immigrades. Vull esbrinar quina relació hi ha entre la condició de dona en les seves diverses dimensions o identitats: com a mare, mestressa de casa, treballadora, amiga, esposa, etc. amb les mudes lingüístiques cap al català. Parteixo d'un estudi etnogràfic dut a terme en el programa de Voluntariat per la Llengua del Consorci per a la Normalització Lingüística a partir del qual vaig poder observar processos de muda per part de dues dones marroquines i què va suposar per elles el coneixement i ús d'aquesta llengua en relació a l'accés a recursos simbolics, socials i materials.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"