Estades temàtiques

MARIONA MIRET GIRIBET

Del 3 de novembre de 2021 al 12 de novembre de 2021

MARIONA MIRET GIRIBET
Tècnica de política lingüística i activista de llengües minoritàries
Lleida (Catalunya)

Biografia

Formada en filologia, educació i relacions internacionals, actualment, la Mariona és tècnica de política lingüística als serveis Territorials de Cultura a Lleida. Durant els anys que va passar fent voluntariat i treballant a l’estranger, a Itàlia i a Bèlgica, el seu interès s’ha anat encaminant cap a les estratègies de revitalització i promoció de llengües minoritàries, especialment a Europa. Ha treballat com a assistent editorial a Papiros Editziones, l’única editorial que publica íntegrament en sard (Nuoro, Itàlia). Com a traductora, s’ha especialitzat en occità aranès. A les valls occitanes del Piemont, va conèixer la Chambra d’Òc (associació cultural organitzadora del Prèmi Ostana) l’any 2018. La col·laboració amb ells, de manera continuada i gradual durant els darrers dos anys, l’ha dut a ser l’actual responsable del Departament Internacional de la Chambra d’Òc. La seva experiència en relacions internacionals és una altra vessant del seu perfil: ha estat tècnica de projectes a l’Associació Catalana d’Universitats Públiques i tècnica de projectes europeus a la Delegació de la Diputació de Barcelona a Brussel·les. La tasca de la Mariona se centra en subratllar la importància de treballar localment i internacionalment de manera conjunta per augmentar la visibilitat de les comunitats de llengües minoritàries i les seves reivindicacions amb una sola veu.

Projecte

L’objectiu de la meva estada serà estudiar en profunditat l’impacte del Premi Ostana, un festival que celebra la biodiversitat lingüística de tot el món i que té lloc a les Valadas Occitanas d’Itàlia, per a la promoció de la diversitat lingüística i els drets de les llengües al món.

La investigació consistirà en una enquesta, que hauré fet emplenar prèviament per la xarxa de col·laboradors d’Ostana, i en una una revisió bibliogràfica i un focus group amb persones properes a la xarxa de col·laboradors, que duré a terme durant la residència, per explorar dues dimensions del seu impacte: d’una banda, com la narrativa del Premi s’alinea amb del discurs internacional de l’extinció de les llengües i el seu valor en el si de les comunitats indígenes del món per a la preservació ecològica. De l’altra banda, estudiaré quin rol i impacte té el Premi a l’hora d’expandir-se i arribar a nous públics i plataformes a través del canal digital. A partir d’allò observat, es proposaran millores per ampliar l’abast d’aquest impacte.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"