Estades temàtiques / DRETS LINGÜÍSTICS II / Olot

MARIONA MIRET GIRIBET

Del 3 de novembre de 2021 al 12 de novembre de 2021

MARIONA MIRET GIRIBET
Activista per les llengües minoritàries i indígenes
Lleida (Catalunya)

Biografia

La Mariona representa la Missió Internacional de Chambra d’Òc, associació que promou l’occità i la francoprovençal a les Valadas d’Itàlia. Ha estudiat un grau en Llengua i literatura catalana i occitana, i un màster en Relacions Internacionals.

La seva experiència l’ha dut a treballar a la delegació de la Diputació de Barcelona a Brussel·les, i a la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya. Vivint a Itàlia i a Bèlgica va descobrir la passió per fer la defensa de les llengües minoritàries, i a Sardenya va aprendre què significa enfrontar-se a una situació d’extinció lingüística mentre era assistent editorial a Papiros Editziones.

L’activisme que inspira la Mariona es basa en la realitat local i té una vocació global: conscienciar sobre el valor de les llengües com a contenidors de precioses visions del món, fonamentals per mitigar el canvi climàtic, eines per millorar la salut emocional i mental, i àncora que ens fa arrelar més profund als nostres territoris.

Projecte

L’objectiu de la meva estada serà estudiar en profunditat l’impacte del Premi Ostana, un festival que celebra la biodiversitat lingüística de tot el món i que té lloc a les Valadas Occitanas d’Itàlia, per a la promoció de la diversitat lingüística i els drets de les llengües al món.

La investigació consistirà en una enquesta, que hauré fet emplenar prèviament per la xarxa de col·laboradors d’Ostana, i en una una revisió bibliogràfica i un focus group amb persones properes a la xarxa de col·laboradors, que duré a terme durant la residència, per explorar dues dimensions del seu impacte: d’una banda, com la narrativa del Premi s’alinea amb del discurs internacional de l’extinció de les llengües i el seu valor en el si de les comunitats indígenes del món per a la preservació ecològica. De l’altra banda, estudiaré quin rol i impacte té el Premi a l’hora d’expandir-se i arribar a nous públics i plataformes a través del canal digital. A partir d’allò observat, es proposaran millores per ampliar l’abast d’aquest impacte.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"