Estades temàtiques / Olot

LITERNATURA

Del 13 d'octubre de 2020 al 23 d'octubre de 2020

LITERNATURA

Escriure sobre natura i des de l’òptica de la natura

Escriure sobre natura i des de l’òptica de la natura.

Les alertes pel deteriorament mediambiental han despertat la curiositat per saber més sobre les formes de vida que comparteixen planeta amb nosaltres. Així, exemples com: cuidar un pop, un pastor que s’endinsa en la seva professió, una jove malalta que converteix la seva convalescència al bosc en un espectacle d’animals, una dona pertorbada per la mort del seu pare troba consol ensinistrant un falcó, o una altra que parla amb els animals, el cel i les plantes, s’han convertit en experiències que des de fa no gaire atrauen milers de lectors. La seva forma literària rep el nom de nature writing, a Catalunya també anomenada liternatura o litenatura, un gènere fins ara minoritari que viu una eclosió molt determinada per l’emergència climàtica mundial. 

L’evolució d’aquest gènere, i del pensament naturalista, ha propiciat que ara hi hagi un debat obert sobre com s’hauria d’escriure la natura avui: oferint la seva cara més atractivament salvatge envoltant-la d’una aura encantadora que convidi a apropar-s’hi assumint riscos i meravelles? O posant l’accent en la denúncia de les innumerables agressions que estan patint espècies animals i vegetals, a més del món mineral? També ens farem altres preguntes com: Quantes formes hi ha d’explicar el nostre entorn més salvatge o, senzillament, natural? La liternatura o litenatura pot ser una eina útil per intervenir en el canvi de relat social?

És per això que fem una crida a escriptors, periodistes, artistes, actors, historiadors, investigadors i professionals del camp que proposem que vulguin optar a una de les beques que oferim a faberllull. Volem debatre, entre tots, el recorregut que té el gènere dins les seves tradicions literàries, com les ciutats poden ser explorades per aquests llibres, què pot aportar la literatura en l’imaginari contemporani, entre d’altres.

Residents

ANDREAS WEBER ( EN LÍNIA)

ANDREAS WEBER ( EN LÍNIA)

Biòleg i filòsof, escriptor
ANTONIO SANDOVAL

ANTONIO SANDOVAL

Escriptor i comunicador ambiental
GABI MARTÍNEZ

GABI MARTÍNEZ

Escriptor
IRENE SOLÀ

IRENE SOLÀ

Escriptora
JORGE RIECHMANN

JORGE RIECHMANN

Professor universitari, escriptor, traductor, investigador
LAIA LLOBERA SERRA

LAIA LLOBERA SERRA

Poeta i traductora
NANCY CAMPBELL

NANCY CAMPBELL

Escriptora
OSCAR S. ARANDA

OSCAR S. ARANDA

Escriptor. Especialista en tortugues marines

Opinions

Què diuen de nosaltres els residents

GABI MARTÍNEZ

Escriptor

GABI MARTÍNEZ

L'estada a la residència Faberllull Olot ha aconseguit quelcom inesperat: fer oblidar de debò la pressió que el Covid està imposant al nostre dia a dia. Malgrat haver de respectar les mesures higièniques necessàries, ...

+ info

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"