Estades temàtiques / Olot

FEMINISMES III

Del 2 de gener de 2020 al 18 de gener de 2020

FEMINISMES III

La bretxa de gènere des d’una varietat de perspectives internacionals

L’enfocament d’aquesta residència és el resultat d’un programa de residència anterior de Faber a l’octubre de 2018. El tema d’aquesta residència inicial va estar àmpliament relacionat amb el feminisme i va reunir 12 dones de tot el món (Argentina, Austràlia, Bangla Desh, Bielorússia , Catalunya, Colòmbia, Finlàndia, l’Iran, Mèxic, Espanya i els Estats Units) reconegudes com a acadèmiques i/o activistes en els seus respectius camps/àrees. En compartir els nostres projectes d’investigació i interessos, va començar a sorgir un tema comú: la iniquitat de gènere i com la bretxa de gènere es manifesta de diverses maneres en diferents contextos i àrees d’estudi. Capitalitzant aquesta connexió única i veure l’oportunitat d’explorar la bretxa de gènere des d’una varietat de perspectives, es van formar preguntes clau que apuntalen el desenvolupament d’una col·lecció editada: Què ens diu el nostre treball divers sobre la iniquitat de gènere a nivell mundial? I quina esperança porta el treball d’acadèmics i activistes per trobar solucions (creatives) per tancar aquesta bretxa?

Un llibre, que es publicarà amb Springer a mitjans de 2020, explorarà la noció de la bretxa de gènere des de diversos angles utilitzant perspectives basades en l’evidència i riques tradicions narratives per captar i compartir les intervencions que estan passant en aquest espai a nivell mundial. Sis dels membres originals del grup estan involucrats en el projecte. Aquesta col·lecció (Storying interventions against the Gender Gap from a Global perspective: (Still) minding the gap. Relat d’intervencions contra la bretxa de gènere des d’una perspectiva global: (Encara) tenint en compte la bretxa) és una oferta única en els camps més amplis del feminisme, els estudis de la dona i els estudis de gènere, ja que és veritablement interdisciplinària i multifacètica. Aquest enfocament ha estat possible gràcies a la unificació de les contribucions dels capítols a través d’un tema en lloc d’un tema, el que significa que, en aquest cas, és possible aplicar un enfocament més ampli per explorar les qüestions i experiències clau de la bretxa de gènere. Una exploració interdisciplinària és important i valuosa perquè significa que s’ha de documentar i compartirà una comprensió més holística de les experiències viscudes de iniquitat de gènere. Això donarà com a resultat una determinació més realista de les qüestions i preocupacions clau des de la perspectiva de les principals parts interessades, el que, en última instància, servirà de base per a un debat profund sobre les implicacions —a escala local i mundial— d’aquests variats projectes d’investigació.

El benefici de considerar la bretxa de gènere i la iniquitat de gènere a través de la gamma de perspectives conceptuals i teòriques compartides en aquesta col·lecció és doble.

  1. Obtenir nous coneixements sobre el que significa i com es veu la bretxa de gènere en aquests temps.
  2. Una major consciència de les experiències específiques del context, els èxits i els reptes personals als quals s’enfronten des de l’àmbit local i mundial proporcionarà proves basades en la investigació amb les de considerar les possibilitats de canvi.

Una característica especial d’aquesta residència és l’enfocament en el treball col·laboratiu dels capítols com una forma de millorar la qualitat individual i col·lectiva de la col·lecció. Un altre component únic d’aquesta col·lecció proposta és la inclusió de “amics crítics” per proporcionar una major comprensió i crítica de cada capítol, així com per posicionar millor el treball dins de les comunitats i cossos de coneixement més amplis (rellevants). Aquest enfocament s’ha inclòs per ampliar les perspectives compartides a mesura que es explora la bretxa de gènere i convidar a un debat rigorós sobre quines són les possibilitats i els reptes inherents a les solucions proposades, així com per oferir-ne de noves.

Residents

MIRZA AGUILAR-PÉREZ

MIRZA AGUILAR-PÉREZ

Professora i investigadora de gènere
PHILATHIA BOLTON

PHILATHIA BOLTON

Doctoranda i professora universitària
COURTNEY YOUNG

COURTNEY YOUNG

Escriptora
EDMÉ DOMÍNGUEZ

EDMÉ DOMÍNGUEZ

Professora i investigadora
IRINA POLESHCHUK

IRINA POLESHCHUK

Investigadora, escriptora i artista
KATHERINE STONE

KATHERINE STONE

Professora ajudant d’estudis alemanys (Universitat de Warwick)
PALOMA BONFIL

PALOMA BONFIL

Investigadora de doctorat, directora de la Coordinació Nacional d’Antropologia i Etnologia de l’Institut Nacional d’Antropologia i Història, Mèxic. Membre de GIMTRAP AC
TIINA SIHTO

TIINA SIHTO

Investigadora de projectes en polítiques socials i públiques (fins a finals de 2019), doctora i investigadora postdoctoral a polítiques socials i públiques (a partir del 2020)
VALERIE HEFFERNAN

VALERIE HEFFERNAN

Professora associada de Literatura i Cultura Alemanyes
VALERIE OVED GIOVANINI

VALERIE OVED GIOVANINI

Instructora de Filosofía
ANGE FITZGERALD

ANGE FITZGERALD

Professora docent i investigadora en educación

Opinions

Què diuen de nosaltres els residents

KATHERINE STONE

Professora ajudant d’estudis alemanys (Universitat de Warwick)

KATHERINE STONE

Vaig estar molt agraïda per tenir l’oportunitat de participar en el taller «Feminisms III» a Olot el gener del 2020. Per a mi va ser molt valuós poder col·laborar directament amb Valerie Heffernan i Tiina Sihto, que ...

+ info
MIRZA AGUILAR-PÉREZ

Professora i investigadora de gènere

MIRZA AGUILAR-PÉREZ

La Residència Faber, una oportunitat de somni per a la meva carrera com a investigadora. Vaig descobrir una forma magnífica d’establir vincles amb companys extraordinaris que em donaven feedback a les meves consultes. A la Residència ...

+ info

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"