Estades temàtiques / FEMINISMES III / Olot

MIRZA AGUILAR-PÉREZ

Del 12 de gener de 2020 al 18 de gener de 2020

MIRZA AGUILAR-PÉREZ
Professora i investigadora de gènere
Mèxic

Biografia

Mirza Aguilar-Pérez és professora de Sociologia a la Facultat de Dret i Ciències Socials de la Universitat Autònoma de Pobla (BUAP), de Benemèrita. És llicenciada en Sociologia per la BUAP i doctora en Ciències Socials per la Universitat Autònoma Metropolitana (UAM – Xochimilco) el 2014.

Els seus interessos de recerca són l’anàlisi de la feina de cura i treball temporal precari fet per joves mexicans als Estats Units. Ella està particularment interessada en com la Visa J1 als Estats Units proporciona una mà d’obra barata per al treball de cura de nens. En els últims anys ha publicat articles i capítols de llibres, entre els quals destaquen Child Care and Labor Deregulation Through the J1 Visa in the USA: Cultural Experiences and Temporary Work of Qualified Young Mèxic People (Journal of International Migration & Integration, 2019 ) i Cosmopolitan Dilemma: Fantasy, work and experiences of Mexican au pairs in the USA en el llibre Sisters or Servants? Au Pairs ‘Lives in Global Context editat per Rosie Cox (Palgrave Macmillan, Londres 2015).

Projecte

A la Residència Faber treballaré en un capítol d’un llibre sobre com la globalització neoliberal ha reformat la cura dels nens. Em concentro en les treballadores domèstiques migrants que ofereixen cura de nens a llars privades en un nínxol específic de cura als Estats Units, on participen dones mexicanes capacitades. Aquestes dones participen en un programa d’intercanvi cultural basat en la cura de nens als EUA com a titulars del visat J1 en un programa anomenat au pair. Em concentro en com aquesta política laboral ha trobat una resposta política i com alguns participants s’han mobilitzat en contra de les pràctiques laborals de les agències. Discutiré els capítols sobre Closing the gender gap (Tancar la bretxa de gènere) i compartiré el pensament crític amb els residents de Faber.

La Residència Faber, una oportunitat de somni per a la meva carrera com a investigadora. Vaig descobrir una forma magnífica d’establir vincles amb companys extraordinaris que em donaven feedback a les meves consultes. A la Residència Faber, vaig treballar en un capítol del llibre sobre com la globalització neoliberal ha reformat l’atenció infantil. Em vaig centrar en les treballadores domèstiques migrants que ofereixen atenció d’infants en llars privades en un nínxol específic de cura als Estats Units, on participen dones mexicanes qualificades. Vaig tractar els capítols del llibre Closing the gender gap i vaig compartir el pensament crític de la tercera onada de teoria feminista amb els residents de Faber.

A més, Faber va resultar ser un lloc creatiu per descobrir nous pensaments sobre el meu camí com a investigadora, perquè vaig poder parlar amb dones que tenen molta experiència en l’àmbit acadèmic de les Ciències Socials de diverses parts del món, i em van ajudar molt a entendre els reptes presents i futurs.

També va ser un lloc ideal per ampliar el meu horitzó cultural, perquè vaig poder aprendre una mica d’història sobre Olot i la meravellosa gent que treballa cada dia a Catalunya.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"