Estades temàtiques / Olot

Traducció literària del català a varietats de l’espanyol

Del 27 de febrer de 2023 al 3 de març de 2023

Traducció literària del català a varietats de l’espanyol

Febrer 2023

Per tal de fomentar la internacionalització de la literatura catalana és crucial impulsar les traduccions d’obres a altres llengües. I, en l’àmbit de les traduccions, resulta imprescindible fer actuacions de formació dels traductors literaris. Sovint aquesta formació s’ha dirigit a llengües en què hi ha menor disponibilitat de traductors literaris, però ¿què passa quan es tradueix a una llengua que es parla en molts països amb grans diferències culturals i més de 400 milions de parlants?  

De la mateixa manera que no es tradueix igual al portuguès peninsular que al portuguès brasiler, hauria de passar el mateix amb el castellà? Una traducció al castellà peninsular ¿pot funcionar a la resta de territoris on es parla? ¿Com s’ho fan els editors de l’Argentina, Mèxic o Puerto Rico per mantenir la proximitat i la versemblança de les obres literàries traduïdes al castellà peninsular? 

Més enllà de l’ús del verb coger, el celular, el chévere o de l’ús de ustedes o vos per adreçar-se als interlocutors, amb aquesta estada de traducció literària ens preguntem què cal fer amb les obres de literatura catalana traduïdes inicialment pensant en el mercat peninsular. ¿Es perceben com a diferents, com a traduccions impròpies? ¿Cal adaptar-les? ¿Fer-les de bell nou? ¿Podem establir una xarxa de traductors de literatura catalana a totes les varietats del castellà?

Amb la voluntat d’aprofitar l’auge de traduccions d’autors catalans al castellà en editorials independents i de fomentar la internacionalització de les nostres lletres més enllà del marc espanyol, l'objectiu d’aquesta activitat és reflexionar conjuntament sobre aquestes qüestions i establir estratègies per apropar-nos amb normalitat als lectors de l’Amèrica Llatina.  

Residents

Opinions

Què diuen de nosaltres els residents

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"