Estades temàtiques / Olot

Dramatúrgia Contaminant

Del 14 de novembre de 2022 al 20 de novembre de 2022

Dramatúrgia Contaminant

Novembre 2022

El Teatre Tantarantana, com a Fàbrica de Creació, duu a terme un Programa Internacional des de l’any 2011 amb l’objectiu de generar relacions internacionals que, d’una banda, ajudin a difondre la creació escènica de Catalunya arreu del món, i de l’altra, atreguin a professionals de l’àmbit internacional cap a la nostra ciutat amb la finalitat de trencar bombolles culturals i polítiques a través de contaminacions textuals.

Durant la present temporada el Teatre Tantarantana emprendrà una nova iniciativa dins d’aquest Programa Internacional en forma de taller dirigit a dramaturgues i dramaturgs del Mediterrani. Aquest projecte Taller de Dramatúrgia Contaminant està impartit i dirigit pel dramaturg Albert Tola i el director Rodrigo García Olza amb la direcció, gestió i coordinació del teatre.

Una primera experiència d’aquest taller realitzat amb la complicitat del col·lectiu La Maldita Vanidad de Colòmbia, en el qual van participar 5 autores colombianes amb 5 del nostre país i que va donar com a resultat dues coproduccions sota el nom de La noche sin tiempo, estrenades a Bogotà (desembre 2018) i a Barcelona (juliol 2019). Posteriorment, en el període 2019/2021, es va fer un segon taller amb 5 autores del Perú, Bolívia, Argentina, Mèxic i Xile que van crear conjuntament amb cinc autores catalanes les propostes audiovisuals De noche todas las pieles son azules y Laguna memoria, presentades en línia a nivell internacional el juliol de 2020 (Festival Internacional Grec de Barcelona) i a l’octubre del 2021 al Teatre Tantarantana (també de manera presencial al teatre) i en els Centros Culturales de España dels països llatinoamericans corresponents, amb el recolzament econòmic d’Iberescena.

Ara iniciem aquesta tercera etapa de creació amb una mirada cap al mediterrani amb el fi de portar a terme diversos tallers de dramatúrgia entorn de les temàtiques vinculades amb el Mare Nostrum.

La confluència de les tres grans religions monoteistes i de les diverses cultures en àmbits com l'alquímia, la teologia i la ciència –simbòlicament tan ben representada per la figura de Ramon Llull i la institució que ens empara–, el colonialisme i el post colonialisme, els viatges per mar per tota mena de raons socials, polítiques, emocionals o mítiques son temàtiques que possiblement poden aflorar sota el paraigua d'un detonant dramatúrgic comú que proposem: escriure allò que no es pot dir a cada banda del mediterrani.

El primer d'aquesta sèrie de tallers entorn del mediterrani serà entre Espanya i França (Barcelona/ TeatreTantarantana, Mallorca / Teatre Principal de Palma, València /Espai Inestable i l’Occitània francesa /La Chartreuse- Centre national des écritures du spectacle) i té com a objectiu la creació d’una constel·lació dramàtica: l’escriptura de peces teatrals breus que s’emmirallin entre sí. Una autora o autor de cadascuna d'aquestes latituds es trobarà amb els altres per investigar conjuntament espais dramatúrgics, escriptures contaminants i temàtiques històriques i contemporànies vistes en poliedre des de tots dos costats del mar.

Aquest intercanvi entre les comunitats Valenciana, Catalana, Balears i la regió d’Occitania s’iniciarà en un taller presencial a faberllull Olot del 14 al 20 de novembre del 2022, amb la previsió de dur a terme un altre taller presencial posterior a França durant el 2023 per completar el treball de creació que culminarà en una publicació dels textos escrits en un medi especialitzat.

Residents

RAFEL GALLEGO

RAFEL GALLEGO

Dramaturg i periodista
MARCELA TERRA FLORES

MARCELA TERRA FLORES

Dramaturga i directora de teatre
ALBERT TOLA

ALBERT TOLA

Dramaturg, escriptor, traductor i professor d'escriptura dramàtica
RODRIGO GARCÍA OLZA

RODRIGO GARCÍA OLZA

Actor, director i dramaturgista
JÉSSICA MARTÍNEZ VILLALBA

JÉSSICA MARTÍNEZ VILLALBA

Productora i escriptora musical
JULIO ALVAREZ ANDREU

JULIO ALVAREZ ANDREU

Gestor, productor, creador

Opinions

Què diuen de nosaltres els residents

JÉSSICA MARTÍNEZ VILLALBA

Productora i escriptora musical

JÉSSICA MARTÍNEZ VILLALBA

Aquí teniu la preciosa crònica diària redactada de manera poètica per Jéssica Martínez sobre cada una de les jornades dels residents de l'estada de Dramatúrgia Contaminant a faberllull Olot i publicada ...

+ info

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"