Estades temàtiques

Pensem els espais fronterers

Del 7 de juny de 2022 al 14 de juny de 2022

Pensem els espais fronterers

Juny 2022

Amb la caiguda del mur de Berlín l’any 1989, el món semblava que inaugurava una època en què les fronteres eren cada vegada més irrellevants. La unificació d’Alemanya feia pensar en el preludi d’una gran unificació internacional que de seguida adoptà el nom de globalització. La consolidació de grans espais econòmics i comercials, com per exemple la Unió Europea; l’avenç de les tecnologies de la comunicació i el transport, especialment amb l’aparició d’Internet, o els preus a la baixa dels combustibles fòssils, afavorien la idea d’un món que s’havia encongit i on tot podia circular lliurement: la informació, els béns, els diners i les persones.

El cert, però, és que la globalització no ha significat una major obertura ni la desaparició de les fronteres. Durant les últimes dècades, aquestes s’han multiplicat. S’han multiplicat les fronteres físiques, territorials, i també les fronteres socials i econòmiques, especialment aquelles que separen grups socials segons la renda o grups ètnics, sobretot si han estat racialitzats. O entre els immigrants rics i els immigrants pobres, per posar tan sols alguns exemples.

Per tot això, avui les fronteres i els espais fronterers han esdevingut el centre d’estudi de moltes disciplines, fins i tot de disciplines que en el passat no s’havien ocupat de les fronteres. Les ciències polítiques, la història i la geografia, la sociologia i l’antropologia, la filosofia i l’arquitectura, la crítica literària i l’art en general, han analitzat, estudiat, observat o denunciat, un món cada vegada més parcel·lat i fragmentat; un espai cada vegada més connectat i, alhora, més aïllat.

Per això proposem obrir un lloc de treball, una residència, amb l’objectiu d’aprofundir en l’estudi i l’escriptura sobre les fronteres. Ha de ser un lloc de treball obert, que no reprodueixi aquesta multiplicació de fronteres i que, per tant, faciliti l’intercanvi de coneixements, de propostes o d’idees entre disciplines. Un lloc que afavoreixi els sabers híbrids, porosos, indisciplinats i viatgers.

Residents

CRISTINA MORALES FERNANDEZ

CRISTINA MORALES FERNANDEZ

Estudiant de doctorat
LAIA MALDONADO LLOBERA

LAIA MALDONADO LLOBERA

Estudiant, poeta, cooperant
BERNAT LLADÓ MAS

BERNAT LLADÓ MAS

Professor de Geografia
CATHERINE BARBOUR

CATHERINE BARBOUR

Professora adjunta al Trinity College de Dublín
GENEVIEVE QUICK

GENEVIEVE QUICK

Artista, escriptora i pedagoga
OSCAR JANÉ

OSCAR JANÉ

Historiador i editor
MARTA SOLDADO FERNANDEZ

MARTA SOLDADO FERNANDEZ

Professora i escriptora

Opinions

Què diuen de nosaltres els residents

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"