Estades temàtiques / Pensem els espais fronterers / Olot

OSCAR JANÉ

Del 6 de juny de 2022 al 13 de juny de 2022

OSCAR JANÉ
Historiador i editor
Barcelona

Biografia

Professor titular d'Història de la Universitat Autònoma de Barcelona. Està especialitzat en Història d'Europa Moderna Antiga, però en els darrers anys, la seva recerca s'estén a la Història Moderna i Contemporània. Va ser investigador junior a la Universitat de Toulouse i a la Universitat de Barcelona (UB) i investigador a la Universitat Autònoma de Barcelona (Ramón y Cajal). Doctor en Història (Université de Toulouse- Le Mirail i UAB) l'any 2003 sobre relacions entre França i Catalunya. Durant anys, ha treballat en la construcció política dels estats moderns i els seus efectes, i se centra en els estudis de fronteres, les identitats i les memòries personals. És editor en cap de la revista Afers. Fulls de recerca i pensament i de la Revista Mirmanda. Revista de Cultura.

Sobre l'estudi de les fronteres, va organitzar conferències internacionals sobre aquest tema sobre la idea de “resiliència de la frontera”, el Tractat dels Pirineus i la comparació sobre l'observació de les fronteres. També ha publicat articles i capítols de llibres com “Psico(socio)logía e identidad de la frontera en la época moderna” (2008), “The boundaries between France and Spain in the Catalan Pyrenees” (2014), “Limites et atouts de l'invention des frontières à l'époque moderne" (2018) o "Fronteres autonòmiques i fronteres d'Estat" (2019).

Projecte

Les fronteres no són ni lineals ni una línia a través del paisatge. Són elements d'una essència estrictament humana. Fins avui, les fronteres s'han estudiat des de molts punts de vista: la seva raó de ser, els seus efectes socials, el poder que donen als estats, etc. Però d'alguna manera, les fronteres són en realitat espais en si mateixos, límits que poden ser més o menys flexibles, dinàmica, estàtica, resilients. En el seu contingut trobem persones, cultures, transferències de pensaments. I tanmateix, aquests espais fronterers poden ser tan diferents segons on mirem, la qual cosa dificulta molt fer una comparació ben feta. Per tant, una anàlisi interdisciplinària i policèntrica ens pot donar eines per conèixer com aquells espais comparables, malgrat la seva impossibilitat, poden evocar realitats singulars, locals i universals alhora. L'objectiu és un assaig obert a l'intercanvi i la transgressió dels pensaments ultrafronterers.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"