En servei, el laboratori de talents de Catalunya, a Olot
divendres, 23 / de setembre / 2016 , Olot , Jordi Casas | El Punt Avui
En servei, el laboratori de talents de Catalunya, a Olot
Activen la Residència d'Arts, Ciències i Humanitats, d'àmbit nacional i que preveu aplegar una quarantena de professionals de tots els àmbits cada any
Vol fomentar l'intercanvi i la creació
La treballada Residència d'Arts, Ciències i Humanitats de Catalunya Faber ha entrat en funcionament en un espai de l'hotel Riu Fluvià d'Olot, i és d'àmbit nacional. L'objectiu és reunir el màxim talent possible per metre quadrat per facilitar la creació, l'intercanvi entre els residents i aprofitant-ne al màxim el retorn cap a la societat. En el cas dels primers residents, es tracta de la periodista d'El Punt Avui i escriptora Anna Ballbona, l'escriptor i professor Philip Hoare, la traductora Satu Ekman, l'escriptor Jorge Galán, la productora de televisió Erga Netz, el professor i escriptor Noufel Bouzeboudja i l'escriptora Anzehelina Polonskaya. Tots professionals de la literatura o de les lletres en general, però això no vol pas dir que els residents seran sempre d'aquest àmbit. Faber està oberta i acollirà professionals de tots els àmbits d'arreu del món.
A diferència d'altres residències que hi ha en altres països, Faber és interdisciplinària i, segons el seu director i ideòleg, l'escriptor Francesc Serés, promourà el treball per eixos, com per exemple el de les religions, previst per a l'any vinent. Serés ha explicat que el projecte de la residència iniciat ara fa tres anys a partir de la
proposta inicial del regidor de Cultura d'Olot, Pep Berga, ha patit moltes metamorfosis, fruit dels intercanvis d'impressions amb molts professionals de diversos sectors. La directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, ha qualificat la residència com un projecte ambiciós i nacional que serà un punt de comunicació i intercanvi.
Anna Ballbona ha remarcat, en nom també de la resta de residents, que se senten afortunats de compartir aquesta experiència, i ha destacat la interacció que s'ha produït entre ells. “Ajuda a la internacionalització de la llengua i la cultura catalanes. És un camí d'anada i de tornada”, ha sentenciat. Bouzeboudja, per la seva part, ha insistit en la idea del retorn cap a la societat i ha explicat que la residència li ha donat l'oportunitat de venir a Catalunya, amb la qual s'identifica per la situació que pateix el seu poble, el berber, al nord de l'Àfrica.
La següent estada aplegarà la periodista Valèria Gaillard, la traductora Kristiina Drews, l'escriptor David Manderson, la traductora i escriptora Marta Marín Dòmine, l'escriptor Andrew Dowling, l'assagista i comissari d'exposicions Iván de la Nuez, l'actor, director i dramaturg Roy Horovitz i el dramaturg Llàtzer Garcia.