Es presenta EducaCont, el nou projecte sorgit de l’estada de robòtica a la Faber
Friday, 18 May 2018 , Olot , Nació Digital
Es presenta EducaCont, el nou projecte sorgit de l’estada de robòtica a la Faber
És un projecte de ciència real compartida i col·laborativa a les aules, creat per i per a docents i alumnes
Després de finalitzar amb èxit el Robolot 2018, el treball en equip multidisciplinari amb científics, tècnics del món de la robòtica i de l’educació, aquesta setmana s’ha iniciat el projecte EducaCont. El regidor d’Eduació Pep Berga va presentar aquest dijous el nou projecte junt amb el director de Faber, Francesc Serés, el responsable de Robolot, Toni Moreno; Miguel Antonio Peña, investigador científic al Consell Superior d’Investigacions Científiques i Ana Alabat, assessora tècnica docent del Servei d’innovació i formació de Secundària del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.
EducaCont s’alinea amb la necessitat del treball transversal de les STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Arts i Matemàtiques) per fomentar les vocacions cientificotecnològiques a l’aula, objectiu principal del programa STEAMcat del Servei d’innovació i formació docent del Departament d’Enseyament.
EducaCont és un projecte de ciència real compartida i col·laborativa a les aules, creat per i per a docents i alumnes, com a resposta al repte llançat per Miguel Antonio Peña, investigador científic al Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), en la conferència Una aplicació d’Arduino a la recerca: l’energia de l’hidrogenen el marc de la Jornada d’intercanvi d’experiències del Robolot 2018.
En aquesta primera etapa a FABER, han estat treballant conjuntament l’equip del Departament d’Ensenyament amb Federico Coca, de Granabot; José Andrés Echevarria, de Cantabrobot. i Juan José López, de ArduinoBlocks, per constituir les bases tècniques i educatives del projecte.
Aquest enginy, s’incorporarà a la formació “100 experiments STEAM a l’aula” promoguda per CESIRE i Departament d’Ensenyament, fent possible el trasllat d’aquesta proposta educativa de robòtica a les aules de Catalunya.
El procés consisteix a recollir dades, compartir-les, tractar-les i interpretar-les per apoderar a l’alumnat com a ciutadà del futur, partícip i actiu, preparat per interpretar un món canviant i altament tecnològic. El professorat podrà accedir lliurement a aquesta proposta on es disposarà de materials i recursos en línia al voltant de les especificacions tècniques per portar-ho a terme. Una enginy robòtic d’uns 30 euros permetrà mesurar diversos paràmetres de contaminació atmosfèrica a l’alçada del vianant.
Treballar competencialment en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, en concret l’ODS3 Salut i benestar, ODS11 ciutats i comunitats sostenibles i ODS13 acció climàtica, ens permet aplicar l’aprendre fent i la pràctica reflexiva, integrant-los en les diferents parts del currículum.