Estades temàtiques / Olot

Violència política i teatre al segle XXI

Del 24 de setembre de 2021 al 1 d'octubre de 2021

Violència política i teatre al segle XXI

Investigar sobre la violència política en el teatre actual

Immerses en un procés trepidant de globalització, les societats contemporànies presenten múltiples formes de violència. Com apunta Slavoj Žižek, la violència és omnipresent en totes les organitzacions polítiques actuals, de les dictadures a les democràcies parlamentàries. Les primeres practiquen el terrorisme d’Estat, mentre que les segones utilitzen mecanismes més subtils per exercir-la, com per exemple la lawfare. Tant a Llatinoamèrica com a Europa hi emergeixen moviments de caire neofeixista o d’extrema dreta cada vegada més preocupants. Amb més o menys intensitat, el teatre d’aquestes latituds ha deixat constància d’aquests fenòmens sociopolítics.

A faberllull Olot ens proposem crear un espai d’intercanvi, debat i reflexió que focalitzi la mirada en les dramatúrgies i els espectacles contemporanis que tractin la temàtica de la violència política. Diversos investigadors llatinoamericans i europeus es reuniran en aquesta residència per exposar les recerques al voltant de les respectives geografies i cultures teatrals, debatre sobre els referents teòrics en què les fonamentem i comentar textos o espectacles recents que tractin la temàtica. La residència vol posar les bases també per a una col·laboració fecunda tant en l’àmbit de la investigació teatral com en l’acadèmic entre investigadors i grups d’Europa i Llatinoamèrica. Volem construir un pont de diàleg i intercanvi intercontinental per contrastar dramatúrgies i realitats teatrals, culturals i polítiques amb l’objectiu de conèixer-les millor i contribuir d’aquesta manera a la seva difusió.

Els participants a la residència, procedents d’Argentina, Catalunya, Colòmbia, França, Itàlia i el Perú, volem analitzar com les escenes llatinoamericanes i europees han abordat la violència política en els seus textos i muntatges. Ens interessa especialment comprovar-ne les similituds i les diferències, les estètiques teatrals de cada realitat escènica i la manera com es vinculen amb la dimensió política de les arts escèniques.

* Aquesta estada no admet candidatures.

Residents

FRANCESC FOGUET I BOREU

FRANCESC FOGUET I BOREU

Professor universitari
LUIS EMILIO ABRAHAM ( EN LÍNIA)

LUIS EMILIO ABRAHAM ( EN LÍNIA)

Professor i investigador
ANTONIA AMO SANCHEZ

ANTONIA AMO SANCHEZ

Professora titular
ERNESTO BARRAZA ELÉSPURU

ERNESTO BARRAZA ELÉSPURU

Dramaturg, director de teatre i professor universitari
SANDRA ORTEGA

SANDRA ORTEGA

Investigadora, directora de teatre i actriu
IRENE SALZA

IRENE SALZA

Doctoranda

Opinions

Què diuen de nosaltres els residents

FRANCESC FOGUET I BOREU

Professor universitari

FRANCESC FOGUET I BOREU

Una experiència enriquidora per a la recerca Faberllull ha estat una experiència molt enriquidora tant des del punt de vista humà com intel·lectual i acadèmic. Ens ha permès debatre amb calma sobre les investigacions ...

+ info

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"