Estades temàtiques / Violència política i teatre al segle XXI / Olot

FRANCESC FOGUET I BOREU

Del 24 de setembre de 2021 al 1 d'octubre de 2021

FRANCESC FOGUET I BOREU
Professor universitari
Bellaterra, Universitat Autònoma de Barcelona

Biografia

Doctor en Filologia Catalana per la UAB, és professor de literatura catalana i Estudis Teatrals d’aquesta universitat. S’ha especialitzat en l’estudi del teatre català contemporani. Ha publicat diversos llibres sobre el període de la guerra i la revolució de 1936-1939, entre els quals destaca 'Teatre, guerra i revolució. Barcelona, 1936-1939' (2005, Premi Crítica de "Serra d’Or" d’Investigació en Humanitats 2006). També és autor de diversos llibres sobre l’actriu catalana Margarida Xirgu. En aquests darrers anys, ha publicat 'El teatro catalán en el exilio republicano de 1939' (2016), 'Maria Aurèlia Capmany, escriptora compromesa (1963-1977)' (2018), i, amb Sharon Feldman, 'Els límits del silenci. La censura del teatre català durant el franquisme' (2016). És membre del Grup d’Estudis d’Història de la Cultura i dels Intel·lectuals (UB) i del Centre d’Estudis sobre Dictadures i Democràcies (UAB).

Projecte

A més de coordinar el programa de la residència, exposaré en una ponència els avenços en l’estudi de la violència política en el teatre contemporani català; conduiré un dels clubs de lectura d’una obra sobre el tema estudiat i participaré en un seminari de debat sobre els referents teòrics. Amb la Dra. Sandra Ortega, prepararé l’organització del congrés que sobre la temàtica de la residència tindrà lloc a Bogotà l’octubre de 2021. Així mateix, amb la resta del grup, posarem les bases per a la constitució de la Red Intercontinental de Investigadores Latinoamericanos y Europeos.

Una experiència enriquidora per a la recerca

Faberllull ha estat una experiència molt enriquidora tant des del punt de vista humà com intel·lectual i acadèmic. Ens ha permès debatre amb calma sobre les investigacions que fem a propòsit de la violència política i el teatre; concretar afinitats i diferències en el tractament de la temàtica en cadascuna de les nostres realitats escèniques; compartir enfocaments i punts de vista teòrics i metodològics, i dialogar de manera informal i distesa sobre les inquietuds comunes en l’àmbit de la recerca. A més, aquesta residència a Olot ha servit per enllestir els preparatius del congrés virtual de Bogotá (octubre de 2021) i posar les bases de la creació d’una xarxa acadèmica internacional d’investigadors teatrals llatinoamericans i europeus. Vista l’experiència, considerem que Faberllull podria potenciar aquesta línia de residències per als investigadors universitaris, especialment en l’àmbit humanístic i artístic, que són els que tenen més dificultats per aconseguir altres menes d’ajuts institucionals.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"