Trobada de Gemma Rodríguez amb els escriptors algerians Kaissa Ould Braham i Salem Zenia  

divendres, 5 / de febrer / 2021 , Olot

Trobada de Gemma Rodríguez amb els escriptors algerians Kaissa Ould Braham i Salem Zenia  

Trobada de Gemma Rodríguez amb els escriptors algerians Kaissa Ould Braham i Salem Zenia  

Divendres passat durant la meva estada a la Faber-Llull d’Olot em vaig trobar amb la Kaissa i el Salem, una parella a qui admiro molt per la seva fortalesa i les seves conviccions. Defensar la cultura, la llengua i el laïcisme a les pàgines del diari Izuran («Arrels») els va enfrontar amb la censura del govern i amb la violència de grups islamistes. Van arribar a Catalunya l’any 2007 gràcies al programa Escriptor Acollit del PEN Català i al 2014 van instal·lar-se a Olot amb els seus fills. Actualment tos dos continuen col·laborant amb el PEN Català i amb l'activisme a favor de la democràcia, la llibertat del poble amazic i els drets de les dones.  

La trobada va servir per posar-nos al dia, parlar de la família i de la seva vida a Olot, ciutat en què s’han trobat molt ben acollits i on han fet grans amics. També vam aprofitar per parlar d’un nou projecte literari adreçat a escriptors refugiats. M’interessava sobretot conèixer la seva experiència personal com a refugiats però també, en el cas del Salem, com a persona que actualment treballa amb refugiats. La primera qüestió que va sorgir és a qui considerem un refugiat? Algú a qui l’Estat ha atorgat aquesta condició administrativa? Moltes persones se senten refugiades o exiliades i en canvi no són reconegudes com a tals per cap Estat.  

El Salem i la Kaissa també participaran en la residència que farem a Faberllull d’Olot a l’octubre dins el programa europeu Be Part. Grow with Arts liderat pel PEN Català. Crec que la seva experiència i la seva lluita poden ser una gran inspiració pels escriptors europeus més joves. 

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"