Estades individuals / Andorra

SÉRGIO LEITAO

Del 1 de juliol de 2024 al 15 de juliol de 2024

Biografia

Llicenciat i doctorat en arts visuals (ESAP/ Universitat de Vigo). La seva pràctica artística travessa diferents àrees de coneixement, des de l’art i l’arquitectura fins a la literatura, la filosofia i la història. Crea narratives entrecreuades a través de la investigació i el col·leccionisme d’imatges i objectes, i estableix diàlegs entre els contextos específics, els arxius d’institucions públiques i privades i la seva pròpia col·lecció de documents.

Els seus treballs s’han presentat en espais d’art contemporani com el Viafarini; l’Edicola Radetzky; l’Acadèmia de Brera, a Milà; el Macro, a Roma; la Casa de les Arts, a Brno; el Museu Vasarely, a Budapest; el Palau Bembo, a Venècia; l’HGK, a Karlsruhe; el Centercourt, a Múnic; el KUB, a Leipzig; el Vasistas, a Dresden; el MAGT, a Atenes; l’Izolyatsia, a Kíiv; l’LLLLLL i Notgalerie, a Viena; el Ville Belleville, a París; l’MCA, a La Valletta; el Rosalux, a Berlín, i el WCAC, a Cork.

Projecte

Almanach – Llibre d’artista

Almanach implica treballar en modes d’investigació i pràctica d’instal·lació artística per redefinir creativament les dinàmiques de relació en contextos culturals i geogràfics.

Tot i que acostuma a exposar els seus projectes com a instal·lacions de tècnica mixta, sovint produeix obres autònomes en diferents suports, com dibuixos o pintures. Almanach és un projecte en curs que va presentar-se per primera vegada en una biennal d’art contemporani a Portugal i es va estendre a Itàlia. Per continuar la sèrie a la Massana, partirà d’una investigació contextual que es materialitzarà en dibuixos individuals i en un llibre d’artista. Ambdós funcionaran com una compilació de referències visuals, amb l’objectiu de construir un retrat de la ciutat, els paisatges circumdants i les comunitats que hi viuen. "Espero que aquest projecte mobilitzi el públic en rutes de cartografies col·lectives i personals alternatives", afirma Sérgio Leitao. Pròximament, es publicarà un llibre amb totes les sèries que formen Almanach.

La meva proposta per al programa Faber Andorra, titulat ALMANACH (una publicació que agrupa diversos temes i històries relacionades), era una extensió d'un projecte en curs presentat anteriorment a Portugal i Itàlia. Desenvolupat específicament a La Massana, va implicar una recerca contextual materialitzada en dues activitats: una col·laboració amb un artista local (DOBLE VISUALITZACIÓ) i un taller (DIBUIX EN CONTEXT: UN LLIBRE D'ARTISTA). Tots dos projectes van intentar desplegar una recopilació de referències visuals, per tal de construir un retrat dels paisatges socials, culturals i físics d'Andorra.

DOUBLE VIEWS, que vaig desenvolupar col·lectivament amb l'artista de La Massana AnitaMaría, va donar lloc a dos projectes de dibuix (75 dibuixos en total), superposant les pràctiques dels dos artistes en els mateixos fulls de paper de 30x42 cm. El primer d'ells tenia l'objectiu d'establir una interacció inicial entre nosaltres i va suposar la creació d'un conjunt de dibuixos en transició entre l'abstracció i la figuració. Aquest primer projecte es va presentar com a panell de dibuixos (27 dibuixos) i com a llibre d'artista (23 dibuixos). El segon projecte dins de DOUBLE VIEWS es va desenvolupar segons la tècnica del "cadàver exquisit", un mètode pel qual es pot crear col·lectivament una col·lecció d'imatges i paraules (dibuixos, en aquest cas). En aquest procés, l'AnitaMaría i jo hem contribuït a les mateixes composicions de dibuix en poder veure només les línies finals i els colors del dibuix anterior dels altres, per tal de fer la nostra pròpia contribució al resultat final. Aquesta tècnica (que és capaç de produir resultats força inesperats) va ser inventada pels surrealistes francesos i s'assembla a un antic joc de saló anomenat "conseqüències", en què els jugadors escriuen al seu torn en un full de paper, el dobleguen per ocultar part del escrivint i després passa-ho al següent jugador per a una contribució addicional. El segon projecte de DOUBLE VIEWS es va materialitzar en 25 dibuixos (70x100 i 30x42 cm) en panells de paret individuals, un llibre d'artista i també exposats sobre una taula. Els dos projectes de DOUBLE VIEWS es van presentar conjuntament com una instal·lació de mitjans mixts que es desenvolupa a través d'un joc subtil de correspondències entre elements gràfics, escultòrics, sonors i videogràfics, traslladats a un lloc d'intersecció de diferents narracions.

DIBUIXAR EN CONTEXT: UN LLIBRE D'ARTISTA, la segona activitat prevista per al meu programa Faber Andorra, va ser un taller desenvolupat en col·laboració amb el públic assistent. Va tenir lloc a la Sala d'exposicions del Govern d'Andorra durant 3 hores i va incloure 12 exercicis de quinze minuts sobre pràctiques de dibuix contextual i col·laboratiu. Els objectius d'aquesta activitat eren practicar el dibuix informal a través de l'entorn i en un context d'"estudi", alhora que s'aborden possibles referències locals i també organitzar els resultats d'aquest procés de treball en un llibre d'artista. Els temes es van abordar en totes les etapes entre la figuració i l'abstracció mitjançant aquesta pràctica del dibuix de caràcter relativament lliure. Es van produir dos llibres d'artista (amb un total de 240 dibuixos de 15x21 cm, realitzats col·lectivament).

En conjunt, aquesta experiència en l'àmbit del programa de Faber Andorra va ser una oportunitat important per a l'aprofundiment del meu procés artístic. Em va permetre aprendre i contribuir a una avaluació crítica de temes rellevants per a les pràctiques artístiques contemporànies. Va ser una oportunitat per reflexionar sobre una àmplia diversitat de perspectives i establir diàlegs productius que van fomentar nous inicis, estimular noves energies i relacions i contribuir a construir un altre joc de correspondències entre l'art i la vida, creant mapes personals i col·lectius alternatius que sens dubte donar lloc a projectes de futur a Andorra i a altres llocs.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"