Estades individuals / Andorra

JAMES LOWRY

Del 18 de setembre de 2023 al 29 de setembre de 2023

JAMES LOWRY
Arxiver i professor
Nova York

Biografia

El Dr. James Lowry és president i director de la Graduate School of Library and Information Studies, Queens College, Universitat de Nova York, on és professor de la càtedra Ellen Libretto i Adam Conrad Information Studies. És fundador i director de l’Arxival Technologies Lab (ATL) i investigador honorari al Liverpool University Center for Archive Studies, on va impartir classes després de deu anys de carrera en arxius i gestió de documents. Lowry ha escrit i investigat àmpliament sobre arxius desplaçats, i és coordinador d’Arxival Discourses, la xarxa d’investigació d’història intel·lectual internacional dels estudis arxivístics i editor de la sèrie de llibres Routledge Studies in Archives.

Projecte

A Faber, estudiaré la reclamació andorrana contra França per la devolució d’arxius, concretament els arxius del Departament dels Pirineus Orientals i la Vegueria francesa d’Andorra. Aquests registres daten de principis de la dècada de 1880 fins a principis de la dècada de 1990 i sumen aproximadament 100 metres lineals de registres. L’estudi explorarà el context de creació del fons, la base jurídica de la reivindicació andorrana i els possibles camins cap a la negociació i la resolució bilateral. Les disputes sobre arxius solen plantejar qüestions legals, tècniques i ètiques complexes; la singular història administrativa d’Andorra ofereix una oportunitat per reflexionar sobre aquestes qüestions en vista del discurs arxivístic actual sobre la sobirania i el lloc.

Encreuaments fronterers: Arxius, sobirania i patrimoni compartit.

Amb el suport del programa de residència Faber, vaig poder visitar Andorra durant dues setmanes per estudiar un cas molt inusual d'arxius desplaçats: arxius retirats del lloc de creació, on hi ha múltiples parts interessades en els registres. Dues d'aquestes sèries de registres es van crear a Andorra i es van retirar a França al moment de la independència; aquests van ser reportats a l'enquesta internacional 2018/2019 de reclams d'arxius en disputa que vaig fer en nom del Consell Internacional d'Arxius. Els arranjaments administratius únics d'Andorra, abans i després de la independència, en fan un cas particularment interessant, i durant la meva estada al lloc Faber a Andorra de Vella, vaig tenir l'oportunitat d'aprendre dels arxivistes dels Arxius Nacionals d'Andorra sobre els mateixos registres i les actituds locals cap a la seva custòdia, propietat i accés. En converses posteriors amb experts andorrans en patrimoni cultural durant una conferència al Ministeri de Cultura, Joventut i Esport, aprofundim en els conceptes de procedència i sobirania, cosa que m'ha ajudat en el meu estudi d'aquest cas i dels arxius desplaçats en general.

La seu de Faber està situada en una zona tranquil·la de la ciutat i em va proporcionar un espai silenciós per escriure, mentre tenia accés a la resta de la ciutat mitjançant un sistema de transport públic fàcil d'utilitzar. El suport ofert pel personal de Faber, i Meritxell en particular, va ser inestimable per organitzar la meva residència, el viatge i l'allotjament.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"