Estades individuals / Olot

JAUME CLARET

Del 1 d'octubre de 2020 al 7 d'octubre de 2020

JAUME CLARET
Historiador i professor agregat a la UOC
Barcelona

Biografia

Jaume Claret és professor agregat als Estudis d’Arts i Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya. Es va llicenciar en Ciències de la Comunicació (UAB, 1996) i en Humanitats (UPF, 1998), i és doctor en Història (UPF, 2004). La seva tesi doctoral se centra en la història de les universitats i en les polítiques universitàries espanyoles durant la Segona República, la Guerra Civil i el primer franquisme. Posteriorment es va publicar com El atroz desmoche (Crítica, 2006), i des d’aleshores s’ha convertit en una obra de referència en aquest tema. Els seus camps de recerca són la història política, cultural i intel·lectual espanyola i catalana (èpoques moderna i contemporània) i actualment és l’investigador principal del projecte de recerca Regiocat. El regionalisme a Catalunya durant el règim franquista: discursos i pràctiques (grup de recerca Identicat, UOC). És autor de diversos articles, capítols i llibres sobre història contemporània, i entre aquests: Breve historia de las brigadas internacionales (La Catarata, 2016), Pasqual Maragall: pensament i acció (RBA, 2017 i 2018 en castellà) i Ganar la guerra, perder la paz (Crítica, 2019, que va escriure durant una estada anterior a la Residència Faber). És membre del consell editorial de revistes acadèmiques (Rubrica Contemporanea i Dictatorships & Democracies), i és crític d’assaig i no ficció al suplement literari del diari Ara.

Projecte

La meva estada a la Residència Faber em permetrà acabar d’editar els despatxos periodístics d’Ernest Hemingway com a corresponsal de la Guerra Civil espanyola. El seu testimoni fou sovint manipulat pels canvis realitzats en els originals (errors, imprecisions i biaixos) per part dels editors a Nova York. A més, incorporaré una presentació per posar de manifest la rellevància del testimoni compromès de Hemingway, tant pel valor intrínsec de les cròniques bèl·liques com per al seu treball i pensament en general. Aquest és el meu objectiu durant la meva estada a Faber.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"