Estades individuals / Andorra

MICHAL BRABEC

Del 12 d'octubre de 2020 al 3 de novembre de 2020

MICHAL BRABEC
Catalanista, investigador i traductor
Praga

Biografia

Michal Brabec és llicenciat en filologia hispànica i anglesa per la Universitat Masaryk de Brno. Actualment, realitza els estudis de doctorat a l’Institut de Traductologia de la Universitat Carolina de Praga, investigant la història de les traduccions txeques de la literatura catalana. 

El 2010 guanyà el Premi de Traducció Literària Jiří Levý, atorgat a traductors menors de 35 anys. Ha traduït al txec la novel·la La república invisible, de Joan Peruga, i mitjançant les traduccions publicades a les revistes literàries, ha presentat als lectors txecs escriptors com Josep Pla, Jaume Cabré, Quim Monzó, Joan-Lluís Lluís, Albert Villaró, Antoni Morell, etc. 

A més de traductor, treballa com a professor col·laborador del Centre Carlemany de Llengua Catalana de la Universitat Carolina de Praga, impartint el curs d’Andorra: història, política i cultura. A fi d’apropar als seus compatriotes la realitat del Coprincipat, escriu un llibre sobre la història de les Valls d’Andorra.

Projecte

Des de l’any 2016, segueixo escrivint un llibre sobre Andorra a fi de presentar aquest microestat singular al públic general del meu país. Encara que la gran majoria dels capítols ja està pràcticament feta, la història post constitucional –a partir del 1993 fins a l’actualitat– és la part que presenta més deficiències. Es tracta, en particular, del procés d’acostament d’Andorra a la Unió Europea, el sistema electoral, la política lingüística i la composició de la societat andorrana i llurs problemes actuals, per ser més concret. Espero poder enllestir el llibre durant l’estada per tal de poder publicar-lo durant l’any 2021.

"Si dic Andorra, dic tot el que me'n separa..." 

Vaig demanar l'estada Faber per desenvolupar el meu treball en relació amb la història andorrana, sobre la qual escric un llibre a fi d'apropar la realitat del Coprincipat als meus compatriotes, així com als estudiants del Centre Carlemany de llengua catalana de la Universitat Carolina de Praga a la qual imparteixo el curs Andorra: història, política i cultura.

Gràcies a la meva residència a Andorra, no només m'hi he pogut documentar en situ, sinó també conèixer encara millor el país, ja que he aprofitat el temps que no passava llegint o escrivint per visitar diversos museus/centres d'interpretació i esglésies, així com per fer unes rutes que m'han ajudat a entendre millor diversos assumptes: el cicle ramader, per exemple, fent la Ruta de l'Orri, o la transformació del país, havent pujat el Pic de Carroi, des del qual es nota el gran contrast entre la vall central i les valls veïnes del Valira del Nord.

M'he entrevistat amb algunes persones, encara que a causa del coronavirus no amb tantes com hauria volgut. A més, però, he aconseguit contactes d'uns altres especialistes que em poden servir en el futur.

Cal esmentar que totes les persones involucrades (en particular l'encarregada principal Meritxell Blanco, les treballadores de la Biblioteca Nacional, així com els altres treballadors del Ministeri de Cultura) sempre han estat a la meva disposició quan demanava algun llibre, algun contacte, alguna reunió o alguna visita especial. A tots ells els dec el meu més gran i sincer agraïment!

Gràcies a l'absoluta tranquil·litat de l'apartament, que està molt ben equipat, no m'hi faltava absolutament res i he pogut concentrar-me cent per cent a la feina desenvolupada i així avançar significativament. En fi, a part de ser molt útil per a mi des del punt de vista professional, la meva estada a Andorra ha resultat en una experiència magnífica en tots els aspectes. 

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"