Estades temàtiques / LGTBIQ+ / Olot

AGNES TÖRÖK

Del 5 de febrer de 2020 al 21 de febrer de 2020

AGNES TÖRÖK
Autora i activista
Estocolm

Biografia

Agnes Török (they/them and she/her) és una estranya poetessa bilingüe de paraula parlada, autora, activista i professora d’escriptura creativa.

Török ha actuat en quatre continents, ha donat dues conferències TED i ha publicat quatre llibres. Entre els seus premis i reconeixements hi ha el Premi a la Millor Exposició de Benestar i el Premi a la Millor Exposició Internacional de Spoken Word al Festival Fringe d’Edimburg, així com diversos milions de vistes dels seus vídeos de paraula parlada en línia. Han col·laborat amb la BBC i VICE, han participat a la Biblioteca de Poesia Escocesa, al Roundhouse Theatre i en festivals de teatre i literatura de tot el món.

Entre els llibres en anglès de Török hi ha Happiness Is An Art Form (2016), We Need To Talk (2017) i All The Days We Do not Revolt (2020), tots publicats per Burning Eye Books. Els seus llibres suecs són Att Gora (2019) i Den Nya Tidens Diktbok (2019), publicats per Leopard Forlag.

Török treballa en estreta col·laboració amb organitzacions per al canvi, donant el 10% dels ingressos del seu llibre de 2017 a refugis per a dones i serveis de suport LGBTQ +.

El seu treball és entre la intersecció de l’art i l’activisme.

Projecte

Com imaginem possibles futurs queer? Impossibles?

Futurs que esperem? Futurs als quals temem?

El potencial pertorbador de la ciència ficció i la imaginació de futurs queer radicalment diferents és a prop del meu cor. És com a part d’una història de ciència ficció feminista queer que he passat cinc anys treballant en una sèrie de quatre novel·les de ciència ficció queer i feminista sobre l’amistat, la comunitat i la revolta.

Durant la residència de Faber, editaré la primera novel·la de la sèrie perquè més membres de la nostra comunitat es vegin reflectits i representats en un futur millor (i més estrany).

Construint utopies queer i vivint-les a Faber

La meva estada de temàtica queer a la Residència Faber va ser increïble, va contribuir al meu procés creatiu i al meu compromís activista de formes que mai hauria imaginat. Estic profundament agraïda a la decisió de reunir durant el mes de febrer acadèmics, artistes i activistes que treballen amb i per a la comunitat LGBTQIA+.

Vaig poder acabar el que tenia previst: editar la meva novel·la de ciència-ficció queer, la primera d’una sèrie de quatre en què he estat treballant durant els darrers cinc anys. Vaig tenir temps per escriure, editar, pensar, i solucionar punts difícils de la trama i problemes de ritme. Per perfeccionar la novel·la i planificar el pas següent: treballar de forma activa en augmentar les representacions variades i positives de persones queer i trans en els mitjans i la ficció, mitjançant la presentació d’aquest llibre a agents literaris més grans d'aquells amb què he treballat fins ara.

Vaig acabar la feina (amb goig), alternant el treball amb passejades per la zona volcànica que hi havia a prop. Però el que vaig acabar apreciant més de la residència són les coses que no m'esperava: estar envoltat de persones que treballen per fer un món millor per a la comunitat LGBTQIA+, i que ho fan des de camps, llocs i de formes completament diferents.

El fet d’haver compartit activitats, presentacions, tallers, i els moments de tertúlia dels àpats va marcar la meva opinió sobre què poden aprendre els moviments LGBTQIA+ de tot el món els uns dels altres. Vaig aprendre molt sobre el gran treball que es duu a terme arreu del món, i vaig posar en contacte persones amb gent de la meva comunitat perquè aquells que treballin en camps o formes artístiques similars puguin col·laborar i amplificar millor el seu treball.

El taller que vaig impartir als altres participants (sobre la construcció d’utopies queer), va iniciar debats i formes de pensar que van canviar radicalment la meva visió sobre l’objectiu final de l’organització de la comunitat queer. Vaig passar de resistir el mal que ens fan la legislació, les actituds i les normes homofòbiques, bifòbiques i transfòbiques a intentar crear de forma activa el millor món possible per a la comunitat LGBTQIA+. Impartiré el taller en un festival de cultura transgènere a Estocolm, i tinc moltes ganes de veure els debats i les comprensions que s’hi generaran.

La meva darrera nit, vaig actuar a Claude Escola d’Idiomes, i vaig tenir l’oportunitat de compartir part del meu treball, així com de parlar amb estudiants locals d’anglès sobre el poder d'explicar la teva història a un públic que mai havies imaginat. Els altres residents van venir a donar-me suport, i vam acabar l'estada menjant pizza, bevent vi i fent plans per al futur. El punt final perfecte per a les dues setmanes i mitja de residència.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"