Estades temàtiques / Olot

Hackató. Residència per a joves talents 2025

Del 11 de març de 2025 al 24 de març de 2025

Hackató. Residència per a joves talents 2025

Març 2025

1. QUÈ?

Faberllull impulsa la Hackató. Residència de cinema per joves talents que té per objectiu afavorir veus emergents que es troben en vies de professionalització a través del suport, la formació, la creació i la producció.

El programa vol servir d’enllaç per connectar cineastes catalans/catalanes emergents d’entre 18 i 30 anys amb cineastes d’arreu del món creant una xarxa de contactes entre els diferents països. Un format híbrid que ofereix una part de formació i una altra tècnica-artística, en la qual es fomentarà el català i l’anglès, i tindrà lloc entre Olot i Girona. Aquesta residència és una iniciativa de Faberllull amb la col·laboració d‘El Modern. Centre Audiovisual i Digital de Girona.

La principal finalitat de la residència és actuar d’impuls per als nous creadors/es combinant una sèrie d’activitats professionals. Reforçant els coneixements tècnics i pràctics sobre els elements clau del procés complet d’una producció cinematogràfica amb orientació personalitzada, treball en xarxa i sinergies entre les persones residents.

Descripció de la residència Hackató. Residència de cinema per joves talents.

El programa ofereix l’estada i mitja pensió (esmorzar i sopar) a la residència Faberllull Olot durant 14 dies, l’acompanyament de la mà de sessions col·lectives amb totes les persones participants, classes magistrals i espais de creació.

L’objectiu d’aquesta residència és que les persones residents duguin a terme la creació d’una peça audiovisual durant la seva estada. A més, també es vol contribuir en l’acompanyament de joves cineastes per la producció d’un rodatge íntegrament realitzat a la residència, en el qual cada departament posarà en pràctica els seus coneixements.

Prèviament a l’estada, es farà arribar a les persones participants el guió d’un curtmetratge de ficció per treballar i desenvolupar la seva visió artística i la posada en escena per dur a terme el gran repte de construir noves narratives. Un cop comenci l’estada, es treballà per iniciar la preproducció a través de classes magistrals de professionals del sector. Aquest acompanyament ajudarà a definir i enriquir el projecte juntament amb la diversitat i creativitat dels residents i una excursió en grup per la zona de la Garrotxa.

Les classes magistrals estaran destinades a cobrir cada fase del procés de creació, tant en la preproducció com en la postproducció. En relació amb la preproducció, s'impartiran classes centrades en la producció i la recerca de subvencions, així com en la fase creativa de cada departament, incloent-hi so, fotografia, direcció i art. Totes estaran orientades a l'optimització de la producció del rodatge.

Les classes magistrals de postproducció es focalitzaran en una comprensió profunda i analítica de l’essència visual, abordant tant els aspectes tècnics com els estètics. A més, es posarà un èmfasi especial en la importància de les emocions per interpretar i analitzar prèviament la composició de so i la narrativa durant la fase de muntatge. També s'exposarà la figura de l’EcoManager i es discutiran els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Pel rodatge del curtmetratge es comptarà amb el material propi de les persones residents i dels centres col·laboradors. Addicionalment es podrà llogar material tècnic en cas que sigui necessari dins del pressupost previst.

El resultat d’aquesta peça es podrà veure, sempre que sigui possible, en un recorregut de visionats dins la xarxa de lectorats de l’Institut Ramon Llull, i al Cinema Truffaut de Girona.

Els drets d’explotació del curtmetratge resultant de la Hackató són cedits a l’Institut Ramon Llull com a impulsors de l’estada.

2. QUI?

Requisits de les persones sol·licitants:

Els requisits per optar a la Hackató. Residència de cinema per joves talents Jove són els següents:

  • Tenir entre 18 i 30 anys.
  • Estar cursant o haver cursat estudis de cinema o audiovisuals, interpretació, so o cicles relacionats en el món audiovisual. S’hauran d’aportar els justificants..
  • Tenir disponibilitat total i ininterrompuda durant tots 14 dies que es celebri la Hackató. Residència de cinema per joves talents.
  • Tenir un bon nivell de llengua anglesa

Perfils que se seleccionaran:

Se seleccionaran un màxim de dotze residents amb els següents perfils professionals:

  • Actor i actriu (2)
  • Direcció (1)
  • Ajudant de direcció (1)
  • Departament de fotografia (2)
  • Gaffer (1)
  • Direcció d’art + vestuari (1)
  • Departament de so (2)
  • Muntador/a (2)

Cada persona només podrà presentar una sola candidatura i podrà escollir un perfil preferent i un altre de secundari de manera opcional.

Especificacions:

- Direcció: Aquest rol està reservat exclusivament a una persona nativa catalana per garantir un bon desenvolupament del guió, que es rodarà en català.

- Actors: Aquest rol està reservat exclusivament a dues persones natives catalanes per garantir un bon desenvolupament del guió, que es rodarà en català.

- Departament de fotografia: Els rols es dividiran entre Director/a de Fotografia (DOP) i Auxiliar de càmera. Un dels dos haurà de participar en la fase de postproducció per fer l’etalonatge.

- Departament de so: Hi haurà dues persones en aquest departament durant el rodatge, una amb perfil de cap de so i l'altra de boom operator, intercanviant-se els rols per poder fer la postproducció de so.

- Departament de postproducció (muntadors): Durant el rodatge, una persona farà de script i l’altra farà de DIT (còpies del material i sincronització).

Els perfils més tècnics, que tenen molta presència en la fase de preproducció i producció, tindran també un paper actiu durant la postproducció. A més de participar en el muntatge col·lectiu, s’encarregaran de crear el making-of, el dossier, el pòster i el pitch.

Criteris de selecció

Els criteris que s’aplicaran per la selecció dels perfils participats a la Hackató. Residència de cinema per joves talents es comptabilitzaran sobre 15 punts i seran els següents:

  • Impacte de la residència en la trajectòria professional de la persona sol·licitant (fins a 5 punts)
  • Versatilitat o polivalència en diferents departaments (fins a 4 punts)
  • Valoració acadèmica o de treballs audiovisuals anteriors (fins a 3 punts)
  • Requisit d’idiomes (fins a 3 punts)

La selecció de les persones anirà a càrrec d’una persona designada per l’Institut Ramon Llull, una persona d’El Modern i la ​persona ​coordinadora del projecte Hackató. Residència de cinema per joves talents.

La selecció haurà de garantir la paritat de gènere entre els perfils seleccionats així com l’emergència de nous talents.

També es podrà preveure una llista d’espera en cas que, una vegada comunicat el resultat de la selecció, la persona proposada renunciï a la residència.

Terminis de selecció

Fins al 29 d’octubre: Termini obert per presentar candidatures.

Del 18 al 22 de novembre: entrevistes amb els candidats finalistes.

Del 10 al 18 de desembre: anunci dels dotze cineastes seleccionats per participar a la Hackató.

Les persones seleccionades hauran de reservar i confirmar la disponibilitat total dels dies que dura la residència. Aquelles persones que no puguin assistir tots els dies quedaran fora de la selecció i la seva plaça s’adjudicarà seguint l’ordre de la llista d’espera.

3. QUAN I ON?

La residència Hackató. Residència de cinema per joves talents es durà a terme de l’11 al 24 de març de 2025 a Faberllull Olot (Catalunya) en col·laboració amb El Modern. Centre Audiovisual i Digital de Girona (Catalunya).

La residència es concreta en els següents serveis i suports per a les persones seleccionades:

  • Allotjament i mitja pensió inclòs (esmorzar i sopar) a Faberllull Olot.
  • Desplaçaments amb bus interurbà d’Olot fins al Modern. Centre Audiovisual i Digital de Girona durant la residència.
  • Classes magistrals de professionals del sector, els noms dels quals es faran públics al gener.

Els desplaçaments i trasllats fins a Faberllull Olot van a càrrec de cada resident.

4. COM?

La selecció de les persones que formaran part de la residència Hackató. Residència de cinema per joves talents s’efectuarà en règim de concurrència competitiva i atenent als principis de publicitat, transparència, objectivitat, igualtat i no discriminació.

Caldrà omplir degudament aquest formulari i adjuntar la documentació sol·licitada específica en PDF, màxim 10MB.

Documentació que cal adjuntar:

1. Carta d’intencions i en quin àmbit/departament s’opta (màxim 2 pàgines)

2. Currículum amb enllaços a feines anteriors (màxim 1 pàgina)

3. En cas que es tingui, llista i descripció del material tècnic que es podrà aportar a la Hackató. Residència de cinema per joves talents (com annex)

4. Justificants estudis de cinema o audiovisuals, interpretació, so o cicles relacionats en el món audiovisual.

5. Justificant amb el nivell d'anglès i altres llengües estrangeres que es parlin.

Caldrà adjuntar obligatòriament la documentació sol·licitada en els punts 1, 2, 3, 4 i 5.

Els formularis incomplets o sense la documentació obligatòria adjunta no seran valorats.

La resolució s’anunciarà a totes les persones que ha presentat la candidatura de forma individual a través del correu electrònic facilitat. Posteriorment es farà públic el llistat de perfils seleccionats a les webs de Faberllull i de l’Institut Ramon Llull.

Un cop seleccionats els residents i abans de l’inici de l’estada, cal assistir a dues reunions telemàtiques prèvies per conèixer tot l'equip i presentar els diferents departaments. A partir d'aquest moment, podran posar-se en contacte entre ells per començar a desenvolupar propostes artístiques i discutir les necessitats.

Les persones seleccionades autoritzen a Faberllull, Institut Ramon Llull i El Modern. Centre Audiovisual i Digital de Girona a fer la comunicació pública de totes les activitats, materials i suports generats en el marc d’aquesta convocatòria.

Per qualsevol dubte podeu contactar amb info@faberllull.cat

Mira el curtmetratge 'Ombres Silencioses', fruit de la Hackató 2024.

Residents

Opinions

Què diuen de nosaltres els residents

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"