Estades individuals / Andorra

DAVID MARTÍNEZ

Del 9 de juny de 2025 al 23 de juny de 2025

DAVID MARTÍNEZ
Actor, director, dramaturg i pedagog teatral
Barcelona

Biografia

Llicenciat en art dramàtic a la ESAD de Múrcia, treballa com a pedagog teatral des del 2001. Ha format part de la Companyia del Teatre Romea, el Teatre Lliure i el Teatre Nacional de Catalunya, entre d’altres. És director artístic i fundador de La Nave Va, companyia amb què ha fet obres teatrals amb vocació educativa i social. Ha treballat com a professor associat a la Universitat de Metropolia, a Hèlsinki, i actualment és professor associat de la Universitat de Girona i del Postgrau d’arts escèniques i acció social a l’Institut del Teatre de Barcelona.

Alguns dels seus treballs recents com a dramaturg i director són Com qui sent ploure (La Planeta, en coproducció amb El Canal de Salt i La Nave va), Ana y Serafín. Inquilinos de la periferia (coproducció de Factoría Los Sánchez i La Nave va), No em preguntis quan estic germinant (projecte europeu POEFA, Santa Coloma de Farnés) i Un nosaltres abans que un jo (producció de Basket Beat amb l’ajut Art for Change de La Caixa). Ha fet diferents adaptacions teatrals i ha escrit publicacions sobre art i educació.

Projecte

Arrelant-nos – peça teatral

Durant la residència, escriurà Arrelant-nos, una peça teatral dirigida a joves en format de teatre a l’aula, espectacle amb una durada de 30 minuts, seguit d’un debat amb el públic. Amb l’objectiu de fer reflexionar sobre temes actuals com la crisi ecosocial que estem vivint i de generar pensament crític, la peça tractarà la relació de l’home amb la natura basant-se principalment en quatre llibres: Els cinc elements, de Yayo Herrero; Gritar lo que está callado, d’Alejandro Quecedo; AntropOcéano, de Cristina Romera, i Estripar la terra, de Pol Dunyò.

Arrelant-nos serà el tercer espectacle de teatre a l’aula de la companyia La Nave Va, després de Cendres, de Ferran Joanmiquel, una càpsula sobre el dol i les seves fases, i La falca, d’Alejandro Santaflorentina, sobre la salut mental i el risc de suïcidi juvenil.

UN ENTORN DE CONTRASTOS

Tenir l’oportunitat d’estar en un lloc tu sol, on pots enfocar-te en l’acte creatiu és molt necessari i una situació poc habitual. He vingut amb moltes idees per explorar en l'àmbit d'escriptura escènica. En ser una obra basada en una recerca anterior, m’ha permès rellegir textos, des d’una mirada diferent i de manera més reposada i reflexiva. Sobretot pensant en persones joves. A poc a poc he anat omplint les taules de treball i el suro de la paret d’esquemes, d’idees i dibuixos tot el contingut, que s’anava desenvolupant de forma rizomàtica fent interconnexions entre moltes possibilitats.

L’entorn ha estat fantàstic per desenvolupat la història d’un personatge que va obrint la seva sensibilitat i connexió amb la natura. Després d’hores de lectura i d’escriptura ha estat clau poder sortir a passejar pel riu que està davant de la residència i també percebre el contrast d’espai natural, envoltat de grues i construcció i la possibilitat de passar de massificació urbana a parc natural en molt poca distància.

Ha estat molt enriquidor poder anar a l’aula de teatre d’Andorra. Dintre de la proposta teatral els joves han pogut posicionar-se i expressar com els afecta la Crisi Climàtica. Ha estat revelador veure com tot el grup té una percepció quasi idèntica respecte a com els afecte amb ells, als altres i a l’entorn l’escalfament global. M’emporto reflexions interessants.

A més l’estada m’ha permès conèixer a persones com la Gemma Piera que té un espai en els tallers de la Residència, així com tenir una conversa amb l’Alfons Valdés sobre l’Andorra actual. També he visitat el Museu de la bicicleta, on he vist una exposició temporal i un documental sobre el projecte Solidari andorrà; KARABAN ( vinculat a un projecte artístic amb reflexió mediambiental).

En definitiva, ha estat una estada productiva on marxo amb una obra de teatre avançada, que a més ha estat seleccionada per formar part d’un catàleg d’espectacles per fer a Instituts el curs vinent.

Dono les gràcies a la Sandra per la seva atenció i Faber per haver-me donat l’oportunitat de tenir aquesta experiència, que recomano força.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"