Estades temàtiques / La creació musical. Del pentagrama a la interpretació / Olot
JAVIER QUISLANT
Del 10 de febrer de 2025 al 14 de febrer de 2025
Biografia
Javier Quislant (Bilbao) ha guanyat diversos guardons com a compositor, entre els quals s’inclouen l’XI Premi de Composició Reina Sofia, la beca Leonardo a investigadors i creadors culturals de la Fundació BBVA 2020–2021, la beca MAEC-AECID per a la Reial Acadèmia d’Espanya a Roma 2020–2021, el primer premi en Franz Schubert und die Musik der Moderne - Kompositionswettbewerb für Klaviertrio 2020, XXIV Premi de Composició del Col·legi d’Espanya a París – INAEM 2018, Musik Förderungspreis der Stadt Graz 2017.
El seu catàleg comprèn des de les obres a solo fins a les d’ensemble, orquestra, coral i l’òpera de cambra. Ha treballat amb nombrosos ensembles i orquestres internacionals i les seves obres s’han interpretat en un bon nombre de festivals a Àustria, França i Alemanya. El 2018 va estrenar a l’Òpera de Graz la seva primera òpera de cambra, Mirada antigua.
La residència a Faberllull ha estat una experiència excepcional, una oportunitat de viure l'art des de la intimitat i una profunda col·laboració professional. Durant els dies de residència, vam estrenar dues peces que van cobrar vida gràcies al talent i la dedicació dels intèrprets de l'Helix Trio i de Joan Miquel Fiol, les aportacions del qual no només van ser interpretatives, sinó també humans. La connexió entre compositor i intèrpret es va teixir d'una manera tan natural que cada assaig i cada moment compartit es van transformar en una part essencial del procés creatiu. El mateix va passar amb el President de la Federació de Joventuts Musicals de Catalunya, Joan Magrané, amb la Secretària General Motserrat Faura, Marina Zamora i amb Odile Aubouin, músic de l'Ensemble Intercontemporain i mentora, els qui ens van ajudar en tot moment.
L'entorn de l'hotel, que es va convertir en un espai de reflexió i de trobada, ens va permetre compartir pensaments i matisos, generant una atmosfera de confiança i complicitat que es va reflectir en cadascun dels passos del projecte. El fet de poder compartir aquests silencis i diàlegs per esmorzar, dinar i sopar, o, entre un cafè i una conversa tranquil·la, va sumar més del que mai no hauríem imaginat.
Per descomptat, no em puc oblidar del suport crucial de l'Escola Municipal de Música d'Olot. La generositat del seu equip, que ens va permetre disposar de les seves excel·lents instal·lacions, va fer possible que els nostres assajos i concert es desenvoluparan de manera fluida i amb total comoditat. Des del primer moment, ens van fer sentir com a casa, brindant-nos no només les eines necessàries, sinó també una col·laboració constant que va permetre que cada aspecte del procés fos més senzill i, alhora, més enriquidor.
Aquest projecte ha estat una manifestació del poder de la col·laboració genuïna, on la generositat de tots els implicats, sense excepció, han estat el motor que ha impulsat cada pas cap al resultat final.
No només és l'estrena de dues peces, sinó el naixement d'un diàleg artístic que, més enllà de les notes, ha estat una experiència profundament humana i que tindrà els seus ressons en el futur.
Un agraïment sincer a tots els qui van formar part d'aquesta aventura; la seva dedicació i el seu esforç han estat l’ànima d’aquest projecte.