Estades temàtiques / Ciències de la terra: història, ciència i societat / Olot

MIQUEL CARANDELL BARUZZI

Del 19 de novembre de 2024 al 1 de desembre de 2024

MIQUEL CARANDELL BARUZZI
Historiador de la Ciència - Investigador Doctor
Aiguafreda

Biografia

Miquel Carandell Baruzzi és llicenciat en biologia (2005), màster en història de la ciència (2010) i doctor en història de la ciència (2015). Treballa com a investigador en el projecte “Museums and Industry: Long Stories of Collaboration”. Ha publicat diversos articles acadèmics, així com el llibre The Orce Man. Controversy, media and politics in Human Origins Research (Brill, 2021).

Ha realitzat estades de recerca a la Universitat de Cambridge i al Museu Nacional de História Natural de Lisboa. També ha publicat els llibres Barcelona, ciència i coneixement (Albertí, 2017), De les Gàbies als Espais Oberts. Història i Futur del Zoo de Barcelona (Alpina, 2018), El Taxidermista de la Plaça Reial (Alpina, 2021) i Debates y Fraudes. Controversias en la Evolución Humana (Salvat, 2023).

Cal destacar el treball com a editor a la revista UAB Divulga (2011-2012); la seva feina en l’elaboració i realització de rutes d’història de la ciència per Barcelona (2014-2019), la Historical Archives Fellowship de la Wenner-Gren Foundation (2015), la Beca de Recerca del Museu d’Història de l’Hospitalet de Llobregat (2016); el Premi Uriach d’Història de la Medicina (2017); la Beca Montserrat Roig (2018), el Premi Joan Camps (2020). També ha treballat al Museu de Ciències Naturals de Granollers com a responsable de la biblioteca i arxiu, i com a professor associat a la UAB.

Projecte

A Faberllull vol transformar la investigació feta durant la seva tesi doctoral en un llibre en forma de novel·la a migcamí entre l'assaig històric i la ficció amb la voluntat d'arribar a tots els públics. La seva tesi doctoral tracta sobre el cas de l"L'Home d'Orce" una troballa paleoantropològica que va causar una llarga controvèrsia científica a l'Espanya dels anys vuitanta i noranta amb la Transició a la democràcia com a taló de fons. Aquesta història, que ha investigat de forma detallada a la tesi, conté clars elements dràmatics, des de l'euforia del descobriment científic a la baralla, l'aparent traïció i acusacions de frau i falta de rigor entre científics.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"