Estades temàtiques / Seminari Traductors Irene Solà / Olot

RITA CUSTÓDIO

Del 15 de maig de 2024 al 19 de maig de 2024

RITA CUSTÓDIO
Traductora i revisora
Lisboa (Portugal)

Biografia

Traductora i pedagoga. Llicenciada en Filologia Portuguesa i Francesa a la Facultat de Lletres de la Universitat de Lisboa. També va completar un postgrau en Pedagogia.

Ha traduït, en col·laboració amb l’Àlex Tarradellas, autors com Mercè Rodoreda, Eva Baltasar, Núria Pradas, Blanca Llum Vidal, Laia Malo, Najat El Hachmi, Irene Vallejo, Jesús Carrasco, Cristina Rivera Garza, Aurora Venturini, Andrea Abreu, Julia Navarro i Santiago Posteguillo. També ha traduït diversos llibres infantils i juvenils. Va ser coeditora de la revista Capicua, un pont entre les lletres portugueses i catalanes.

Juntament amb en Sion Serra Lopes i l’Àlex Tarradellas, ha organitzat i traduït Resistir ao Tempo. Antologia de Poesia Catalã (Assírio & Alvim, 2021).
També treballa com a revisora per a diverses editorials i col·labora amb l'editora de viatges Anaya Touring.

Projecte

Participarà en una trobada de traductors que adapten l'obra d'Irene Solà a diverses llengües diferents.

L'estada de 5 dies a la Faberllull d'Olot convidada per l'Institut Ramon Llull va ser molt fructífera i avantatjosa per al desenvolupament de la nostra tasca. La professió de traductor és molt solitària i aquests moments de compartir i convivència sempre són saludables. Vam tenir la sort de tenir una perfecta harmonia entre tots els elements del grup, així que crec que sempre es mantindran les relacions que van sortir d'aquesta trobada.

La trobada amb l'autora també va ser molt bona, ja que ens vam endinsar en el seu univers i vam entendre millor el llibre i totes les particularitats de la història. Entre tots vam poder resoldre dubtes, aclarir temes pendents i discutir la traducció. I el fet d'estar en un entorn que serveix de teló de fons a les novel·les d'Irene Solà ens va fer capaços de submergir-nos en el seu món. A més, les conferències sobre literatura catalana també ens van obrir noves vies. Sortim d'aquí amb molta informació que podem explorar i treballar en el futur. Les converses, naturalment, giraven tota l'estona al voltant dels llibres i la literatura, i això sens dubte ens enriquia a cadascú de nosaltres.

D'altra banda, vam ser molt ben rebuts a la residència Faberllull, sempre amb algú que ens acompanyava i amb una organització d'excel·lència. Cal destacar l'atenció de tots els elements de l'IRL i sobretot l'amabilitat i simpatia de Pepa i Andreu. Va ser una experiència molt rica a nivell professional i personal. Les residències Faberllull són una excel·lent plataforma per a qualsevol persona que vulgui desenvolupar la seva feina i també una manera de promoure trobades i compartir cultures i coneixements.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"