Estades temàtiques / Hackató. Residència de cinema per joves talents / Olot

KAMOGELO LUNGA ”STEEZUS” MTHOMBENI

Del 1 de febrer de 2024 al 14 de febrer de 2024

KAMOGELO LUNGA ”STEEZUS” MTHOMBENI
Director de cinema
Johannesburg, Sud-àfrica

Biografia

Com a jove director de cinema independent, Kamogelo Lunga Mthombeni ha aprofitat el temps i les oportunitats que ha tingut en el passat i en la seva carrera per aprendre gran part dels oficis que intervenen en totes les fases de producció, esforçant-se sempre per millorar com a director. Després de llicenciar-se en Cinematografia amb una especialització en Etalonatge, Kamogelo va fer pràctiques i, més endavant, va treballar com a editor a The Upstairs Ludus mentre dirigia vídeos musicals per a cançons amapianes d'èxit. A continuació, va començar la seva curta carrera com a director de fotografia durant un parell de mesos al mateix temps que va dirigir anuncis publicitaris amb RTC Studios durant un any. Això el va portar al desenvolupament i la projecció del seu primer curtmetratge, titulat Are you Happy?, que és un fashion film documental que expressa visualment un vincle i una relació entre el fundador de Happyville (Lebo) i el director d’operacions (Fargo).

Per a aquest projecte, Kamogelo va assumir moltes responsabilitats: guionista, director, director de fotografia, editor i productor. Amb un pressupost molt reduït, va reunir un equip de col·laboradors joves i entusiastes, cadascun dels quals va aportar la seva visió i les seves habilitats úniques. Aquesta experiència no només va ser un testimoni de les seves capacitats com a director, sinó també la confirmació del seu compromís amb el desenvolupament d’una comunitat cinematogràfica cada vegada més gran a Sud-àfrica. Kamogelo pretén globalitzar cinematogràficament la cultura urbana africana documentant i compartint històries úniques i originals, les quals conformen el vibrant tapís d’experiències, perspectives i narracions no explicades al continent.

Projecte

A Faberllull Olot, el meu objectiu és perfeccionar l’ofici de director, especialment en l’àmbit de la interpretació. Tinc ganes d’explorar la complexa dinàmica de la interpretació, reconeixent el seu paper fonamental en l’art de fer cinema per trobar maneres noves i poc convencionals d’expressar les emocions humanes per accentuar els moments. En posar-me en contacte amb persones d'orígens culturals diversos, vull assimilar i desenvolupar noves perspectives sobre la representació de personatges.

En aquesta exploració és fonamental el concepte del guió com a mirall, que ens permet a mi, al repartiment i a l’equip veure reflectides les nostres pròpies experiències i emocions en la història, tot fomentant una connexió natural a través de narracions compartides i històries personals. Pretenc ajudar el repartiment a descobrir en el guió parts d’ells mateixos mitjançant converses profundes i compartint històries. Com a director, entenc el meu paper com un mirall i, alhora, una finestra, que guia els actors cap al cor de la història, ajudant-los a interioritzar i encarnar els seus personatges. Un cop trobat aquest terreny comú, podem començar a preguntar-nos: «¿per què la nostra resposta instintiva com a humans és aquesta?», «com podríem respondre d’una altra manera?».

Estendre aquesta filosofia a l'equip també és primordial, ja que tot el procés de rodatge és un esforç narratiu col·lectiu. Crear un entorn compassiu i empàtic on tothom vegi una part de si mateix reflectida en el projecte pot donar lloc a una expressió narrativa més unificada i poderosa. Aquesta connexió no consisteix només a millorar les interpretacions, sinó també a crear noves pel·lícules convincents i cohesionades. Es tracta d’utilitzar les nostres experiències compartides per comprendre les nostres diferències i crear una visió unificada, un pols narratiu singular que no s’hagi expressat mai, però que bategui en tots els àmbits de la producció.

La meva experiència a Faberllull va ser molt incisiva i educativa. Agraeixo molt l'hospitalitat que ens va oferir, el personal increïble i amable del Riu Fluvià i de Faberllull, l'experiència de "sentir-se com a casa" durant el dinar quan tothom es reunia a la cuina per fer els seus propis àpats, intercanviant gustos culturals. Va ser realment una experiència de tota la vida.

Crec fermament que compartir experiències i realitats amb persones diferents i diverses pot ajudar realment a obrir la nostra ment per convertir-nos en versions millors i més fortes de nosaltres mateixos. Aquesta experiència, no va ser més que això. Realment agraït.

Gràcies Faberllull per l'oportunitat i la plataforma.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"