Estades individuals / Olot

SENDER ESCOBAR

Del 15 de gener de 2024 al 29 de gener de 2024

SENDER ESCOBAR
Enginyer industrial i escriptor
Cuba

Biografia

Enginyer industrial i escriptor. Graduat al curs XX del Centre de Formació Literària Onelio Jorge Cardoso i al primer taller internacional d'escriptura creativa a l'Havana, organitzat per la UNESCO («Un libro es un show»). Ha escrit per a diferents mitjans digitals sobre cinema, literatura, cultura, història i esport. Va ser jurat col·lateral a les edicions 39, 40, 42 i 43 del Festival Internacional del Nou Cinema Llatinoamericà de l'Havana per al premi Pangea, que lliura la Universitat Agrària de l'Havana «Fructuoso Rodríguez Pérez», basat en els 17 punts de desenvolupament sostenible de l'ONU. Ha publicat els llibres de poesia Márgenes de ciudad (27´ street), dedicat a diversos membres del club dels 27, i el llibre de narrativa Descuentos.

Projecte

Durant l'estada, treballaré en la meva novel·la Buena suerte, Leonel Marcano, que tracta sobre el procés d'enregistrament d'un documental sobre l'escriptor Leonel Marcano.

Marcano, des de la sala de casa seva, fa un recorregut biogràfic sobre condicionants fatals que van fer que decidís convertir-se en escriptor. Aquesta obra pretén desmitificar èpiques i mostrar el rostre del desencís sobre els complexos processos històrics dels cubans al segle passat, així com mostrar un personatge irreverent que trenca arquetips i que col·loca pors, ansietats i frustracions com a eix central de la seva vida i escriptura.

L’aventura cap a allò desconegut ha estat per a mi la satisfacció més gran d’haver format part d’aquest projecte que permet, a qui busca a través de les expressions artístiques, desxifrar les claus d’un món difícil i des de la seva cosmovisió crear un lloc millor.

Feia diversos mesos que desenvolupava el caràcter d’un personatge que, a través meu, començava a narrar les històries que havia viscut en el passat. Són històries sobre una realitat difícil de comprendre: la realitat cubana. El desencantament, la frustració, però també la fe, son part del meu projecte de novel·la titulat Buena suerte, Leonel Marcano. Gràcies al suport i la confiança de Faberllull Olot vaig poder dedicar diverses hores a enllaçar els retalls de veus i situacions que passaven per la meva ment buscant quedar acomodats en la, per a molts difícil, pàgina en blanc.

Les condicions que ofereix aquesta residència són immillorables, ja que tot està a punt perquè la persona desenvolupi la seva feina sense cap obstacle. L’experiència de formar part d’un grup sui generis i heterogeni em va dur com a recompensa gaudir de l’aventura. Nodrir-se d’altres cultures i pensaments és una altra manera de construir un pont cap a la felicitat. Vaig aconseguir diverses satisfaccions com la d’assumir-me com a escriptor total en un ambient idoni i sentir aquesta retribució en les persones encarregades que van aconseguir que, si bé estàvem a un lloc desconegut, ens trobéssim a casa nostra, com vam poder comprovar.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"