Estades temàtiques / Investigar sobre guerra i teatre en l’escena actual / Olot

FRANCESC FOGUET I BOREU

Del 16 d'octubre de 2023 al 23 d'octubre de 2023

FRANCESC FOGUET I BOREU
Professor universitari
Bellaterra, Universitat Autònoma de Barcelona

Biografia

Doctor en Filologia Catalana per la UAB, és professor de literatura catalana i Estudis Teatrals d’aquesta universitat. S’ha especialitzat en l’estudi del teatre català contemporani. Ha publicat diversos llibres sobre el període de la guerra i la revolució de 1936-1939, entre els quals destaca 'Teatre, guerra i revolució. Barcelona, 1936-1939' (2005, Premi Crítica de "Serra d’Or" d’Investigació en Humanitats 2006). També és autor de diversos llibres sobre l’actriu catalana Margarida Xirgu. En aquests darrers anys, ha publicat 'El teatro catalán en el exilio republicano de 1939' (2016), 'Maria Aurèlia Capmany, escriptora compromesa (1963-1977)' (2018), i, amb Sharon Feldman, 'Els límits del silenci. La censura del teatre català durant el franquisme' (2016). És membre del Grup d’Estudis d’Història de la Cultura i dels Intel·lectuals (UB) i del Centre d’Estudis sobre Dictadures i Democràcies (UAB).

Projecte

Debatrem com l’escena del segle XXI reflecteix les guerres contemporànies i com des del teatre podem comprendre millor el món actual.

Una experiència enriquidora i colpidora per a la recerca.

Faberllull ha estat una experiència enriquidora i colpidora alhora, tant des del punt de vista intel·lectual com humà. Les nostres recerques sobre la presència de la guerra en els teatres llatinoamericans i europeus s’escauen en uns moments en què els conflictes bèl·lics estan presents cada dia en els mitjans de comunicació i formen part de les converses quotidianes d’arreu. La possibilitat de gaudir d’uns dies de calma entre un paisatge magnífic ens permet debatre i contrastar les recerques individuals i posar-les en comú per poder-ne delimitar afinitats i diferències en el tractament de la temàtica de la guerra en el teatre. Ha estat molt interessant poder compartir enfocaments i punts de vista teòrics i metodològics, així com dialogar de manera més distesa sobre les inquietuds comunes en l’àmbit de la recerca i sobre les guerres més recents (Ucraïna, Israel/Palestina) o permanents (guerres socials en els països llatinoamericans), que ens colpeixen molt de prop. A més, l’estada olotina ens ha permès, d’una banda, consolidar l’estructura interna i les activitats futures de la Red Internacional de Investigadores Latinoamericanos y Europeos (https://crae.uab.cat/riitle/), dependent del CRAE-UAB (https://crae.uab.cat/), i, de l’altra, començar els preparatius per al III Simposi internacional de teatre contemporani a Llatinoamèrica i Europa, que tindrà lloc al Perú el 2025 amb el títol “Capitalisme i teatre en el segle XXI”. Vista l’experiència, en tots els sentits positiva, reiterem que Faberllull podria potenciar encara més aquesta línia de residències per als investigadors, especialment en l’àmbit humanístic i artístic, que són els que tenen més dificultats per aconseguir altres menes d’ajuts institucionals.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"