Estades individuals / Olot

AMARANTA OSORIO

Del 16 de gener de 2023 al 23 de gener de 2023

AMARANTA OSORIO
Autora, actriu i productora
Mèxic i Colòmbia

Biografia

Autora, actriu i productora, mexicana-colombiana-espanyola.

Llicenciada en dramatúrgia per la Reial Escola Superior d´Art Dramàtic d´Espanya (RESAD). Té un Mestratge en Gestió Cultural (Universitat Complutense de Madrid i SGAE), Màster 1 en Estudis Teatrals de la Sorbona i va realitzar un curs de postgrau sobre lideratge a la Universitat de Harvard.

Com a autora, ha rebut diversos premis (Calderón de Literatura Dramàtica, Jesús Domínguez, entre d'altres) i les seves obres han estat presentades a diversos països (Espanya, Xile, Dinamarca, Índia…) i traduïdes al francès, anglès, alemany, grec i txec . Del 2019 al 2022 va ser beneficiària del Sistema Nacional de Creadors del FONCA (Mèxic). Entre les últimes obres que s'han presentat a Espanya hi ha: El que no vaig dir, dirigida per Amaranta, El Crito produïda per Ysarca i el Teatre Fernán Gómez, Unicorns dirigida per Nieves Mateo, Quan tot canvia produïda pel Teatre Calderón de Valladolid, dirigida per Alberto Velasco i La meva nena, nena meva produïda pel Teatro Español i la Fundación Corpartes, dirigida per Natalia Menéndez.

Com a actriu ha treballat en diversos projectes, entre els seus últims treballs hi ha: la pel·li El camí de Santi dirigida per Sergio Cabrera, el curtmetratge Yegua dirigit per Javier Celay i les obres El que no vaig dir, coproducció d'Igneous company i el Festival Mestiza ; Anònimes dirigida per Julia Varley, coproducció de l'NTL-Odin Teatret i Jeito Producciones.

Com a gestora cultural, ha dirigit cinc festivals d'arts escèniques internacionals: tres edicions de 7 camins teatrals a Mèxic, El Festival de les Arts de Sant Josep, Costa Rica i el Festival A Solas als Teatres del Canal de Madrid. Ha programat dos festivals internacionals, el darrer va ser el Festival Tantidhatri 2019 a Índia. El 2022 va organitzar la trobada Altres mirades. El Segle d'Or vist dones d'avui, dins del Festival Clàssics d'Alcalá.

Des del 2011, forma part de la xarxa internacional de creadores escèniques Magdalena Project

Ha impartit cursos i conferències a Espanya, França, Alemanya, Xile, Colòmbia, Equador, Mèxic, entre d'altres.

Projecte

A la residència treballaré a l'obra de teatre "Regresar es irse" inspirada lliurement en la vida de María Luisa Elío, que forma part de la segona generació d'exiliats republicans a Mèxic. María Luisa Elío va néixer a Pamplona el 1926 i va morir a Mèxic el 2009. Els seus pares es van exiliar a Mèxic al final de la guerra civil, quan ella era adolescent. Va ser actriu i escriptora. Entre les seves obres destaquen: Voz de nadie, Tiempo de llorar i En el balcón vacío. Va estar casada amb l'escriptor i cineasta Jomí García Ascot, amb qui va crear la pel·lícula En el balcón vacío el 1961.

Vaig fer una residència d'una setmana a faberllul a Olot i va ser una experiència estupenda. La tranquil·litat de l'hotel i les vistes a les muntanyes van ser molt inspiradores i vaig acabar l'obra “Tornar és anar-se'n”.

Em va encantar sopar cada dia amb els altres residents, que venien de disciplines diferents i tenien interessos diferents dels meus. Les nostres converses van ser tan estimulants que algunes van influir en la meva feina.

Em quedo amb ganes de col·laborar amb alguns dels residents i amb moltes ganes de tornar a faberllull.

Estic molt agraïda a l'equip de Faberllull i l'Institut Llull per oferir-me una setmana per crear llibertat.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"