Estades individuals / Andorra

ROSA CERAROLS

Del 31 de juliol de 2023 al 20 d'agost de 2023

ROSA CERAROLS
Doctora en Geografia
Barcelona

Biografia

Doctora en Geografia (UAB 2008), Master en Antropologia Visual (UB, 2006), professora agregada al Departament d'Humanitats de la UPF, Barcelona. Membre del Consell de Protecció de la Natura, secretària del Grupo de Pensamiento Geográfico de la AGE, Directora de la Unitat d'Igualtat de la UPF, coordinadora del grau en Global Studies i coordinadora del grup de recerca en Geohumanitats. Cofundadora de l'espai multidisciplinar Konvent i comissària de diferents exposicions.

Projecte

Geocreativitat, pràctiques artístiques i paisatge. Es tracta de treballar en el text d'un llibre que versa sobre la recerca de la geocreativitat en el territori a partir de pràctiques artístiques que aporten refelxió i discurs al relat geogràfic. A part de la redacció de material del llibre, també es vol emprar l'estada per fer recerca sobre aquest tema a Andorra, on la seva pròpia excepcionalitat i estereotip turístic deixa de banda un potencial paisatgístic de primer odre.

Immersió pirinenca estival

L’estada a la Faber Andorra m’ha permès conèixer de prop el territori i la cultura andorrana. Ha estat una immersió progressiva que des del primer a l’últim dia m’ha permès recopilar informació variada sobre aquest país fronterer enclavat al Pirineu axial. Gràcies a la complicitat i disponibilitat de la responsable del programa, Meritxell Blanco, he pogut accedir a persones informants claus, conèixer espais, visitar museus, contrastar opinions, etc.

D’altra banda, l’espai de la residència és molt confortable i apte per poder treballar al teu propi ritme, i una ubicació idònia que disposa d’un entorn de tranquil·litat però a la vegada prop de tot. En el meu cas, he combinat el treball de recerca i documentació històrica amb treball de camp, acompanyada de persones que m’han fet veure amb els seus ulls les particularitats del paisatge andorrà.

En la intersecció entre paisatge i art, ha estat molt adient l’exposició vigent “Notes de l’Antropocè”, que m’ha permès poder-hi participar amb una conferència i coneixement artistes locals. En la mateixa línia, m’he reunit amb els organitzadors del festival Andorra Land Art que se celebrarà el proper octubre i que espero també poder-hi intervenir. Per últim, també m’he trobat amb l’organitzador d’Art Camp Andorra, que s’ha celebrat aquest mateix estiu.

Pel què fa a la creació dels valors de paisatge he treballat a partir del mapa de l’estratègia nacional en l’horitzó 2035, contrastant-ho amb agents del territori, que m’han permès conèixer la radical transformació d’un medi rural de muntanya en un temps rècord i alhora sense precedents. Aquest escenari és el que seguiré treballant, en la juxtaposició dels reptes que emanen a nivell de construcció de país.

L’estada a la Faber Andorra és del tot recomanable i ha estat molt profitosa per encarar projectes comuns, enxarxar propostes de recerca i compartir estratègies territorials comunes travessades per una cultura compartida. L’he viscut com l’acte de plantar una llavor i regar-la: alguna cosa fèrtil en sortirà.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"