Estades individuals / Olot

SANDRA CAULA

Del 12 de setembre de 2022 al 17 de setembre de 2022

SANDRA CAULA
Escriptora, editora i traductora
Veneçuela

Biografia

Sandra Caula va estudiar Filosofia i es va llicenciar amb una tesi sobre la teoria estètica d'Etienne Gilson que posteriorment va ser publicada per la Universidad Católica Andrés Bello el 1999. Després va cursar un màster, que va completar amb la investigació (llibre): El exilio en la paraula. Realidad, ficción y filosofía moral (Caracas: Editorial Equinoccio. 200 p.).

Va néixer a l'Argentina i es va criar a Veneçuela, d'on va emigrar fa tres anys per viure a Espanya, el país dels seus avis materns. A Madrid, on viu ara, ha escrit cròniques, cròniques, articles d'opinió i entrevistes per a mitjans nacionals i internacionals. En aquests textos utilitza la seva formació filosòfica per narrar i examinar les seves pròpies experiències i també les experiències d'altres persones.

Des de fa uns quants anys practica l'escriptura creativa amb històries en què s'esforça per potenciar el potencial ètic de la ficció. “Una narració només funciona —diu Sandra Caula—, quan (re)presenta individus concrets enmig dels seus conflictes i circumstàncies, amb arguments (en el doble sentit d'aquesta paraula) que es reconeixen com a humans, per aliens que ens semblin” .

Projecte

Demano aquesta residència per treballar més en un llibre. El meu propòsit és construir un artefacte que anomeno “Gramàtica dels afectes”, perquè mostra la manera com s'organitza la meva experiència mitjançant un llenguatge que explica i compta.

M'imagino aquest artefacte com a textos i imatges que capturen un esforç tan revelador. Els seus principals materials són històries basades en els meus records o en els que em transmeten els meus familiars propers –gairebé tots dones i estrangeres als llocs on van viure. En aquests relats, com a elements de la narració, de vegades irromp l'assaig o la forma d'aforisme.

Vaig sol·licitar la residència individual FaberLlull a Olot per treballar en un llibre, una novel·la fragmentària amb records familiars en una construcció de ficció. En la meva història, les dones i les persones que viuen en la migració o l'exili, o com a estrangeres, són protagonistes. FaberLlull va manifestar de seguida interès pel meu projecte i em va convidar a una residència a finals de l'estiu del 2022. L'experiència va ser molt gratificant per a mi en molts aspectes. En primer lloc, perquè als que ens dediquem a l'escriptura creativa és difícil trobar temps i espai per treballar els nostres projectes personals. Faberllull Olot, en aquest sentit, era senzillament perfecte i vaig poder desenvolupar tres capítols del meu llibre. D'altra banda, el diàleg i la interacció amb la resta de residents individuals, de diferents països i treballant en diferents àmbits o projectes, va ser molt estimulant. Això em va permetre viure una experiència intercultural molt enriquidora. La zona d'Olot és senzillament bonica i tan tranquil·la que convida a reflexionar i escriure. També va ser molt enriquidor conèixer la llengua, la història i la cultura catalanes. Finalment, la Pepa Pasamón i la Gavina Freixa, coordinadores de la residència, i el personal de l'Hotel Riu Fluvia, van oferir un ambient perfecte perquè em sentia a gust i per poder treballar molt. Agraeixo a tothom la seva amabilitat i a Fabellull per aquest programa de residències.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"