Estades temàtiques / Gestió de la no maternitat / Olot

MERCEDES CARBAYO ABENGOZAR

Del 14 de març de 2022 al 21 de març de 2022

MERCEDES CARBAYO ABENGOZAR
Professora
Maynooth

Biografia

Mercedes Carbayo Abengózar és professora d'espanyol a la Universitat de Maynooth, a Irlanda, des de l'any 2015. Prèviament havia estat professora titular a Nottingham Trent (NTU), al Regne Unit, des del 1992 al 1998. Els seus interessos de recerca sempre han estat la representació del gènere a la cultura popular espanyola. Durant els darrers cincs anys, s'ha centrat especialment en les representacions de la maternitat no normativa a la cultura popular. Ha publicat diverses obres sobre escriptores com Carmen Martín Gaite, cantants com Concha Piquer i pintores com Frida Kahlo.

Projecte

Fer una exploració de les dones sense fills al règim de Franco a través de la perspectiva de Usos amorosos de la posguerra española de Carmen Martín Gaite.

Vull explorar els conceptes/percepcions al voltant de les dones no casades i sense fills («solterones») en contraposició a les dones casades sense fills que els han tingut però els han perdut, com li va passar a l'autora. Quin estatus tenen en una societat en què les dones eren definides per la capacitat que tenien de casar-se i pujar els fills?

En explorar Usos amorosos, vull debatre com la societat espanyola encara està molt influenciada pels quaranta anys que va viure sota una dictadura molt forta obsessionada amb les dones i la seva única funció a la vida: ser mares.

El projecte

El projecte MotheNet ofereix una anàlisi i una comprensió més profundes de la maternitat que inclouen enfocaments interdisciplinaris des d'humanitats, ciències socials i medicina. El projecte intenta respondre algunes preguntes crucials, en particular “Què vol dir ser mare avui a Europa? L'experiència viscuda de la maternitat ha canviat dràsticament durant la generació passada, i aquesta investigació explora com els discursos i les ideologies de la maternitat reflecteixen aquests canvis. La recerca pretén donar llum a les experiències de les mares marginades, a les veus maternes que s'han silenciat i a les pressions sobre les dones perquè s'ajustin a les idees normatives de la maternitat. És un projecte europeu en el qual participen 3 universitats, Maynooth (Irlanda), Upsala (Suècia) i Vilnius (Lituània).

L'estada a Olot va ser una gran oportunitat per al grup de treball d'exploració de “Negociar la infància” per treballar la monografia proposada i acceptada sobre el tema. Hem tingut sessions de redacció al matí i reunions a la tarda per donar forma i debatre els diferents capítols que hem proposat. El volum s'anomena Negociar la no maternitat: representacions, percepcions i experiències i està previst que es publiqui l'any vinent.

Magnífica estada a la Residència FaberLlull d'Olot

Quatre de les investigadores del grup “Negociant la infantesa” vam passar 5 dies meravellosos a Olot durant els quals escrivíem als matins i teníem reunions en línia molt productives amb la resta del grup a la tarda. Ha estat una meravellosa oportunitat per a nosaltres dedicar 3 dies sencers íntegrament a la recerca. Olot és un lloc fantàstic, i la Residència és perfecta. La gent, les instal·lacions, el menjar, la ubicació, la calidesa humana, simplement genial. Moltes gràcies!!!!!!

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"