Estades temàtiques / Gestió de la no maternitat / Olot

JENNY BJÖRKLUND

Del 14 de març de 2022 al 21 de març de 2022

JENNY BJÖRKLUND
Professora d'Estudis de gènere
Suècia

Biografia

Jenny Björklund és professora d'Estudis de Gènere a la Universitat d'Uppsala. És autora del llibre Maternal Abandonment and Queer Resistance in Twenty-First-Century Swedish Literature (Palgrave Macmillan, 2021), Lesbianism in Swedish Literature: An Ambiguous Affair (Palgrave Macmillan, 2014) i un llibre sobre dones poetes i el modernisme a Suècia (2004, en suec). Ha estat coeditora de diversos volums, com ara New Dimensions of Diversity in Nordic Culture and Society, amb Ursula Lindqvist (Cambridge Scholars Publishing, 2016), i va ser editora sènior de lambda nordica, una revista dels països nòrdics dedicada als estudis LGBTQ, entre els anys 2012 i 2020. Ha fet nombroses publicacions sobre qüestions com ara la maternitat i la família a la literatura sueca contemporània, el gènere i la sexualitat a la literatura i el cinema dels països nòrdics, la dona i el modernisme, i la literatura i la corporeïtzació. La seva obra s'ha inclòs a Contemporary Women’s Writing, Women’s Studies, Scandinavian Studies i a Tidskrift för litteraturvetenskap, i també en volums editats.

Projecte

Resistint els estereotips de la no maternitat.Les dones que no tenen fills se solen representar de maneres negatives, però un repàs ràpid de la literatura sueca del segle XXI ens fa pensar que aquesta literatura té un enfocament una mica diferent de la no maternitat. Exploraré les representacions de les dones que no tenen fills a la literatura sueca del segle XXI. Analitzaré com aquestes representacions tracten i a vegades fan front a les imatges estereotípiques de les dones sense fills; per exemple, ho fan mitjançant el sentit de l'humor, acceptant i reivindicant els estereotips negatius a través d'una actitud directa i sense embuts, o suggerint altres maneres més col·lectives d'organitzar la vida familiar i les relacions properes.
https://www.linkedin.com/

El projecte

El projecte MotheNet ofereix una anàlisi i una comprensió més profundes de la maternitat que inclouen enfocaments interdisciplinaris des d'humanitats, ciències socials i medicina. El projecte intenta respondre algunes preguntes crucials, en particular “Què vol dir ser mare avui a Europa? L'experiència viscuda de la maternitat ha canviat dràsticament durant la generació passada, i aquesta investigació explora com els discursos i les ideologies de la maternitat reflecteixen aquests canvis. La recerca pretén donar llum a les experiències de les mares marginades, a les veus maternes que s'han silenciat i a les pressions sobre les dones perquè s'ajustin a les idees normatives de la maternitat. És un projecte europeu en el qual participen 3 universitats, Maynooth (Irlanda), Upsala (Suècia) i Vilnius (Lituània).

L'estada a Olot va ser una gran oportunitat per al grup de treball d'exploració de “Negociar la infància” per treballar la monografia proposada i acceptada sobre el tema. Hem tingut sessions de redacció al matí i reunions a la tarda per donar forma i debatre els diferents capítols que hem proposat. El volum s'anomena Negociar la no maternitat: representacions, percepcions i experiències i està previst que es publiqui l'any vinent.

Magnífica estada a la Residència FaberLlull d'Olot

Quatre de les investigadores del grup “Negociant la infantesa” vam passar 5 dies meravellosos a Olot durant els quals escrivíem als matins i teníem reunions en línia molt productives amb la resta del grup a la tarda. Ha estat una meravellosa oportunitat per a nosaltres dedicar 3 dies sencers íntegrament a la recerca. Olot és un lloc fantàstic, i la Residència és perfecta. La gent, les instal·lacions, el menjar, la ubicació, la calidesa humana, simplement genial. Moltes gràcies!!!!!!

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"