Estades individuals / Olot

KATERYNA BORTSOVA

Del 22 de novembre de 2021 al 2 de desembre de 2021

KATERYNA BORTSOVA
Artista visual, critica d'Art
Kharkov, Ucraïna

Biografia

En l'actualitat, Katerina Bortsova és una pintora-artista gràfica amb un BFA en arts gràfiques i un MFA. Les obres de Kateryna han participat en moltes exposicions internacionals (Taiwan, Moscou, Munic, Espanya, Itàlia, els Estats Units, etc.). També va guanyar la medalla de plata en la categoria "realisme" a la participació a "Fàbrica d'art visual", Nova York, EUA i 2015 Emirates Skywards Art de la competència de viatge, Dubai, Unió dels Emirats Àrabs Units.

Katerina ha participat en residències i conferències internacionals; és autora de la monografia "La contribució de N. Samokish al desenvolupament de les arts gràfiques de finals de segle XIX i principis del XX".

Projecte

El concepte del meu projecte es relaciona directament amb el viatge i l'autorealització de l'home en un món globalitzat. Treballo en aquest projecte des de 2016 i cada any segueix desenvolupant-se i omplint-se de nous significats conceptuals. Com que la base semàntica del meu projecte està directament relacionada amb el moviment i les tendències mundials, els esdeveniments que es produeixen s'omplen de significats més profunds. Va néixer com a resposta als esdeveniments amb una crisi migratòria, i uns quants anys després, en base a estudis de diferents cultures del món, va tenir una filosofia de valors. Continuo la meva investigació i, amb la inclusió de més i més països, el meu projecte continua desenvolupant-se.

Les recents i importants transicions vitals que s'han produit tant a escala mundial per la pandèmia com a escala local per la situació bèl·lica han desencadenat un dilema desorientador i col·lectiu que desafia la poesia del dia a dia amb una sensació d'aïllament, alienació, estat de desesperança. El projecte explora els "mapes conceptuals" de les percepcions de la realitat, tant individuals com col·lectives, que estan en constant canvi i actuen com una caiguda de la musa per pensar en qüestions fonamentals: ¿Només acceptem la realitat del món que se'ns presenta ignorant altres perspectives de la veritat? ¿Som conscients i capaços de reconèixer la borrosa línia entre el virtual i el real, el visible i l'invisible?

Kateryna Bortsova "Projecte d'autopropulsió"

Mentre participava a la residència Faberllull Olot, vaig treballar en el meu projecte individual "Autopropulsió", en què he estat treballant des del 2016. Aquesta residència em va donar una oportunitat meravellosa per treballar en el meu projecte.

El concepte del meu projecte es refereix als problemes que sorgeixen en relació amb el tancament de les fronteres a causa de la pandèmia, per buscar el lloc de l'home al món global, que de sobte es va reduir a dins del mateix país o fins i tot la regió. Vull cridar l'atenció de l'espectador sobre una paradoxa: el tancament, la limitació fora de línia i l'obertura il·limitada en línia i els vincles que es manifesten clarament durant una pandèmia. Molts llocs del món van sentir aquesta situació en si mateixa. Al problema de la pandèmia s'hi va unir el problema no resolt de la migració, que s'ha agreujat a tot el món.

Per això, és molt important per a la meva feina visitar nous llocs, conèixer la vida social i cultural de països que són nous per a mi. En visitar Olot, em vaig impregnar de l'extraordinària identitat cultural d'aquest indret i de Catalunya en conjunt. El que em va permetre comprendre millor el desenvolupament de la meva investigació. L'extraordinària identitat i la individualitat de la Garrotxa, dels catalans i de les seves tradicions em va servir de nou impuls per a la meva inspiració.

El concepte principal del meu projecte es basa en la noció “Moviment = Canvi”. Es tracta d'una comprensió dels canvis a l'entorn social, el lloc d'una persona en una ciutat moderna; l'estratificació de canvis culturals i socials diversos. A més, el projecte toca temes relacionats amb la pandèmia, el tancament de fronteres i, per descomptat, la tendència mundial creixent a allunyar-se de la globalització, el desig dels estats d'autoidentificar-se, centrar-se en els problemes interns i l'autodesenvolupament intern.

El meu projecte ha aconseguit un nou nivell de desenvolupament i tinc noves idees per continuar desenvolupant-lo. Els resultats del meu treball es poden veure a la meva pàgina web, així com a les xarxes socials. Durant la meva residència vaig participar activament en activitats d'exposició. El projecte de vídeo acabat es presenta a diverses exposicions virtuals:

2021 – The Embraces: Utopian Proximities online exhibition and the Acropolis Remix pavilion at The Wrong Biennale nº5

2021 – VR exhibition “Audiovisual Frontiers”, UCR, USA

Durant la meva estada a la residència de Faberllull, vaig tenir l'oportunitat de submergir-me per complet en el treball del meu projecte, a més de conèixer gent nova i interessant i intercanviar experiències creatives, cosa que va ajudar al desenvolupament del meu treball.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"