Estades temàtiques / Ciència, tecnologia i humanitats o humanitats digitals i ciència? / Olot

DOLÇA ALCANYÍS I MACIAS

Del 12 d'abril de 2021 al 23 d'abril de 2021

DOLÇA ALCANYÍS I MACIAS
Creadora escènica
Tarragona (Catalunya)

Biografia

Graduada en Arts Escèniques per l’Escola Universitària ERAM (2021), adscrita a la Universitat de Girona, la creació artística ha estat sempre present a la vida de la Dolça Alcanyís. Assoleix el grau professional pel Conservatori de Música de Tarragona en l’especialitat de violí i cant (2017). La il·lustració i les llengües (francès, xinès, llengua de signes catalana...) són també algunes de les seves destreses.

Té experiència com a actriu de teatre i cinema, performer i cantant, gaudint de directores com Maria García Vera, Xicu Masó, Emily Mast o Maria Pau Pigem.

Entén el teatre com un espai disruptiu obert al qüestionament de les injustícies socials. Potser per això està implicada, des del món del lleure o la docència teatral, en la construcció d’identitats crítiques des d’una perspectiva feminista, ecologista i inclusiva.

Projecte

El nostre projecte d’investigació teatral reflexiona sobre la relació entre temps, art i ecofeminisme. Indaguem espais subversius que defugin l’acceleració capitalista, neoliberal i patriarcal. A la vegada, critiquem el paradigma de les indústries culturals i creatives, indagant en la influència de les lògiques productivistes i hipertecnològiques en la creació artística i la seva temporalitat.

Durant la nostra estada a la Faberllull, a través de la investigació basada en les arts, alternarem la recerca teòrica amb la pràctica artística creant una espiral de retroalimentació entre ambdues. Aquest procés de recerca anirà agafant forma d’obra teatral transdisciplinària, en la qual, a través del cos, la paraula i la música, es compartiran els fruits obtinguts durant la investigació. D’aquesta manera, la recerca esdevindrà una experiència artística col·lectiva.

GROC COLZA

L’estada a la FaberLlull ha estat per nosaltres una experiència molt fructífera. La possibilitat de compartir la nostra recerca amb altres persones les investigacions de les quals es troben relacionades amb les nostres ens ha permès teixir connexions i aprofundir en la nostra recerca. L’intercanvi de referents, històries, coneixements i lectures amb les altres residents ha anat generant un espai col·lectiu de debats de sobretaula, recomanacions i retroalimentacions que ha enriquit tant el nostre treball teoricopràctic com la convivència a l’estada.

Així doncs, durant aquestes dues setmanes hem pogut aplicar les reflexions teòriques a la peça escènica en la qual estem treballant tot reflexionant sobre les necessitats de representació de l'individu contemporani en funció del seu present polític, econòmic i social. Paral·lelament, hem dibuixat una primera proposta d'estructuració dels elements escènics. També hem treballat a nivell interpretatiu les escenes i finalitzat totalment la dramatúrgia de l’obra. Alhora, hem estat realitzant el disseny sonor de l’obra així com també la ideació de l'escenografia.

La nostra estada a la FaberLlull, en el marc de la convocatòria de Ciència, tecnologia i humanitats, ens ha permès treballar amb profunditat el nostre projecte en un indret bucòlic en el qual les vistes per la finestra d’una Garrotxa tenyida de groc colza ens banyaven de tranquil·litat i reafirmaven les nostres reivindicacions teòriques sobre lògiques temporals ecofeministes i aproductivistes.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"