Estades temàtiques / CREENCES RELIGIOSES / Olot

VÍCTOR PALLEJÀ

Del 12 de setembre de 2017 al 1 d'octubre de 2017

VÍCTOR PALLEJÀ
Arabista i islamòleg
Catalunya

Biografia

Estudiós i viatger, expert en pensament islàmic i història de les religions. És diplomat a la Sorbona (EPHE Secció V) i format com a filòleg en llengua àrab a la Universitat de Barcelona amb estudis complementaris en llengua hebrea, persa i siríac. Treballa com a investigador independent i professor. Manté contactes regulars amb mestres tradicionals i intel·lectuals de Síria, Egipte, Tunísia, Algèria i el Marroc, a més de Turquia, Iran, Uzbekistan, Azerbaidjan, Tadjikistan i l’Índia. Ha impartit classes a les universitats Pompeu Fabra, New Haven, Alacant, Internacional de Catalunya i Oberta de Catalunya i investigador associat dins de European Research Council (ERC). Ha participat en desenes de col·loquis internacionals arreu del món i ha impartit prop de dues-centes conferències. També ha estat assessor de diverses institucions i mitjans de comunicació públics i privats.

Projecte

A Faber penso escriure un compendi pràctic dels disbarats que més mal fan a la visió de la història i la cultura musulmana en terres hispàniques amb l’objectiu de contribuir a un coneixement més acurat d’aquest gran llegat. Tant el passat com el present depenen de la nostra capacitat reciproca d’entendre’ns en temps real. Els miratges del romanticisme i les formes actuals d’incitació al odi veuen molt d’aquest essencialisme propagat universalment i rarament sotmès a una mirada crítica.

La meva estada vol contribuir amb diverses conferències a donar a conèixer aquests paranys i examinar l’actual estat de la qüestió de l’Islam dins i fora de casa nostra.

L’absència del flux continu d’interrupcions, trucades i missatges del dia a dia s’ha substituït aquí per debats interessants i enginyosos

Els dies a la Residència Faber han passat tan de pressa que costa de creure. Ha estat una experiència agradable i sorprenent. Malauradament, feia temps que no tenia un moment per dedicar-me a l’escriptura creativa tranquil·lament. Quina sorpresa tan increïble ha estat descobrir un ambient tan agradable, juntament amb la tranquil·litat i la bellesa paisatgística d’aquesta bella part de Catalunya. M’adono que l’absència del flux continu d’interrupcions, trucades i missatges del dia a dia s’ha substituït aquí per debats interessants i enginyosos. No puc estar més agraït al destí que m’ha portat a la Residència Faber.

Tanmateix, aquestes línies no són meres històries sobre records agradables, sinó sobre la destinació de la vida intel·lectual al món global. Suposo que a molts de vostès no els agrada el ritme frenètic imposat pel nostre sistema intel·lectual productiu. Em temo que la nostra forma de vida habitual ha arribat a un punt en què la nostra tasca principal, que és el pensament real, està en perill. El temps de qualitat i la tranquil·litat necessàries per escoltar la teva petita pròpia veu creativa són cada vegada més absents. Tothom ho sap, el discurs interior no se sent fàcilment en absència d’un mínim de requisits.

He estat gaudint d’aquest tipus de condicions fins a un grau increïble. En concret, l’impressionant poble d’Olot i el veïnat, el meravellós equip dirigit per Francesc, que s’ocupa de totes les necessitats de la vida, i per últim, però no menys important, un bon nombre de nous amics. Crec que experimentar tot això junts és precisament el que més valoro.

El destí de qualsevol treball de qualitat intel·lectual està relacionat amb aquesta forma particular de requisits de vida de qualitat que són definitivament oposats als procediments de l’industrial Stakhanovistes. Per tant, faig una crida a la riquesa d’aquelles persones que estan interessades en les idees creatives i les institucions que les patrocinen.

Desitjo el millor a la Residència Faber i espero que es mantingui durant molt de temps contra els enemics de tot tipus que menyspreen el pensament real i la llibertat de les persones.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"