Estades temàtiques / NOU PERIODISME II / Olot
ARIANNA GIMÉNEZ
Del 24 de setembre de 2018 al 28 de setembre de 2018
Biografia
Actualment resideix entre Espanya i Colòmbia, on desenvolupa temes de llarg recorregut centrats en les ficcions de la raça i el gènere. En els seus projectes explora diferents llenguatges audiovisuals com el vídeo, la fotografia o les imatges d’arxiu.
Llicenciada en Ciències Polítiques i Comunicació Audiovisual, s’especialitza en periodisme visual cursant estudis de postgrau a la Universitat Autònoma de Barcelona, de visual storytelling a la Danish School of Media & Journalism (Dinamarca) i de documental a la Universidad del Valle (Colòmbia). El seu treball s’ha exposat al Festival VISA Pour l’Image (Perpinyà) i DOCField Festival (Barcelona). Ha col·laborat amb diferents mitjans com MSNBC, VICE, Televisió de Catalunya, el Periódico de Catalunya, Periodismo Humano, Diagonal, Planeta Futuro, Píkara o Colombia Plural.
Entre 2014 i 2016 va desenvolupar Hungerland, un projecte multimèdia format per fotografia, vídeo i text sobre la fam a Espanya i que li va merèixer el reconeixement de la Beca Clic Fotoperiodisme Jove, atorgada per la Generalitat de Catalunya. Tanmateix, Hungerland va ser finalista als Premis Ciutat d’Art de Barcelona (2017).
Projecte
Durant la meva estada a Faber continuaré desenvolupant “Gracias por venir”, projecte multimèdia sobre la relació entre l’època colonial espanyola —i, de retruc, la catalana— i el racisme que s’exerceix avui al país. “Gracias por venir” pretén obrir un debat poc present entre la societat espanyola i catalana: l’assumpció de responsabilitats en un dels capítols més foscos de la nostra història (el genocidi i expoli d’Amèrica Llatina) així com la seva relació directa amb el racisme actual: de les institucions a les relacions socials. Aquesta negació és possible gràcies a les ficcions i narratives que es van construir amb el projecte civilitzador de la modernitat i de la certesa que la història l’escriuen els vencedors.
Un espai on imaginar nous reptes
És la primera vegada que tinc l’oportunitat de gaudir de la Residència Faber. Anar-hi em feia especial il·lusió: en primer lloc, perquè ho feia de la mà del col·lectiu periodístic Somatents, en el qual participo des de fa un any, i en segon lloc, per conèixer les propostes que portaven les residents d’arreu del món.
Com a col·lectiu hi anàvem amb un munt de reptes en els quals treballem des de fa mesos. Un dels més importants és la reformulació del mitjà. Faber ha estat l’espai que ens ha permès imaginar i començar a traçar com volem que sigui aquest nou camí.
No és fàcil que s’aposti per nous projectes periodístics, i encara menys si no són rendibles econòmicament. La Faber ens ha obert les portes de manera generosa i ja sempre formarà part de la història d’aquesta nova aventura.
Les pors i l’emoció que suposa empendre nous desafiaments han anat apareixent durant aquests dies. Per encarar-nos, no només ens hem servit de les cures com a col·lectiu —la Faber també ha estat cabdal per enfortir els lligams entre nosaltres—, sinó que també hem pogut comptar amb el suport dels altres residents que ens han compartit els seus punts de vista amb generositat.