Estades temàtiques / FEMINISMES II / Olot

MARÍA ARTEAGA VILLAMIL

Del 23 d'octubre de 2018 al 4 de novembre de 2018

MARÍA ARTEAGA VILLAMIL
Doctora en Antropologia Social i Cultural, i investigadora independent
Mèxic

Biografia

Els seus interessos de recerca són l’anàlisi de les transformacions de gènere, classe i família en el Mèxic contemporani. L’enfocament de la investigadora es basa en una varietat d’eines qualitatives des d’una perspectiva antropològica per conceptualitzar les dinàmiques de gènere en diverses realitats socials amb la finalitat de mostrar la influència de diferents sistemes de poder en la constitució d’identitats particulars al llarg de la vida de la dona.

La seva última investigació es va centrar en l’anàlisi comparativa de les experiències laborals de dos grups de dones joves professionals a Barcelona i Pobla (Mèxic). La investigació va recopilar un extens relat etnogràfic sobre com l’entrada favorable de les dones en el mercat laboral implica una varietat de recursos d’origen familiar i com la resposta de les dones joves a les contingències en el lloc de treball reflecteix, en gran mesura, ideologies específiques de gènere i de classe, totes dues en combinació amb les forces de les tradicions locals.

El seu projecte actual, “The Blood that Unite Us” té com a objectiu aconseguir un estudi descriptiu integral de les percepcions i actituds contemporànies de la menstruació en les dones mexicanes.

Projecte

El projecte en què em centraré durant la meva estada a Faber és l’anàlisi inicial de la part quantitativa del projecte The Blood that Unite Us. Towards an expanded view of the Women’s Menstrual Experiences in Mexico. Per a això, analitzaré les primeres dades recollides a través d’una enquesta en línia que investiga les diferents formes en què les dones mexicanes experimenten la menstruació en la seva vida quotidiana basant-se en variables sociodemogràfiques, estatus socioeconòmic, nivell de coneixement (biològic i psicològic) i pràctiques al voltant del cicle menstrual. Amb l’ús d’aquesta eina espero recopilar una gran quantitat de dades d’una població més àmplia de dones mexicanes a tot el país per tal d’obtenir variables mesurables sobre temes de menstruació.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"