Una introducció a l’anàlisi de les experiències menstruals de les dones a Mèxic

Universitat de Vic | 26 i 29 d’octubre de 2018

dilluns, 29 / d’octubre / 2018 , Olot

Una introducció a l’anàlisi de les experiències menstruals de les dones a Mèxic

Una introducció a l’anàlisi de les experiències menstruals de les dones a Mèxic

Com a part de la Residència Faber dedicada al Feminisme (II) tinc el plaer de fer una xerrada d’una hora sobre la meva recerca per a estudiants d’infermeria. El començament de la meva xerrada tenia per objecte obtenir una introducció sobre com la menstruació és normalment percebuda com a “negativa” per la societat. En aquesta part descric com a través de la història i de les cultures, trobem moltes representacions de la mena de menstruació de les dones i la forma en què els discursos biomèdics han ajudat a posicionar el cos reproductiu femení com a patològicament inherent. A continuació, a partir d’algunes fotos de publicitat de productes menstruals femenins, explico com la indústria mèdica va donar una solució fenomenal per amagar la menstruació, però al mateix temps per continuar amagant el cos que sangra. D’alguna manera, les compreses i els tampons van crear l’imatge d’un cos net, lliure de menstruació, i un, presumiblement, atractiu per als homes heterosexuals.

Va continuar introduint la forma en què molts científics socials han argumentat que les experiències menstruals estan socialment i culturalment mediades, indicant que l’enfocament biomèdic mai inclou els aspectes socials i polítics de la menstruació, descoratjant la forma en què es produeix la constitució del cos femení en termes de relacions socials i de poder. Aquí també es va esmentar com les feministes del primer moviment de salut de la dona als Estats Units van buscar canviar la visió del cos natural del procés de la dona de malalt a normal i, per tant, buscar serveis més relacionats amb la prestació de serveis de salut en lloc d’atenció de la malaltia.

En la segona part de la xerrada, descriu com identificar la investigació sobre la menstruació en el context de la societat mexicana actual. Els introdueixen en el camí de com dissenyar la recollida de dades quantitatives mitjançant una enquesta en línia amb l’objectiu d’explorar la menstruació en la vida diària basada en sociodemogràfiques variables i de socioeconomia estatutària. A continuació, explico la part qualitativa de la meva anàlisi que es basa en l’ús de diaris sol.licitats per a investigació qualitativa i entrevistes en profunditat. Finalment, vam parlar dels avantatges de l’ús d’una metodologia mixta per aconseguir un estudi descriptiu integral de les percepcions i actituds contemporànies sobre la menstruació en les dones mexicanes i, amb això, una comprensió de les diferències i similituds en les creences relacionades amb la menstruació entre dones de diversos orígens.

Els estudiants van ser molt receptius a la xerrada i es van mostrar realment sorpresos per la història darrere de la indústria de les compreses; molts d’ells van mostrar més interès i van fer diverses preguntes. Aquestes xerrades van ser una experiència satisfactòria sobre la creació de ponts entre la investigació acadèmica i les audicions més àmplies i generals, així com sobre la construcció d’una cooperació entre les ciències mèdiques i les ciències socials.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"