Estades temàtiques / ARXIVÍSTICA / Olot

THIARA ALVES

Del 23 d'abril de 2019 al 30 d'abril de 2019

THIARA ALVES
Arxivista i doctoranda
Brasil

Biografia

Llicenciada en Història i en Ciències dels Arxius, va obtenir un màster en Ciències de la Informació. Al final del màster, la seva tesi va obtenir una Menció Especial del Fòrum Nacional d’ensenyament i el Fòrum Nacional d’ensenyament i Pesquisa em Arquivologia. Actualment, és doctoranda. Té experiència professional i de recerca en Ciències dels Arxius, Museologia i Història. Treballa com a agent pública al Centre Federal d’Educació Tecnològica Celso Suckow [Centre Federal d’Educació Tecnològica Celso Suckow dóna Fonseca], on va assumir el càrrec d’arxivista. Durant la seva carrera professional ha treballat en arxius públics i privats a través de diferents institucions.

Projecte

Durant la meva estada a Faber, vull centrar-me en el procés de desenvolupament de la meva tesi doctoral. La meva recerca té com a objectiu elaborar un diagnòstic crític del lloc social de l’arxiver, de les institucions arxivístiques i de la Ciència dels Arxius en el règim d’accés a la informació pública del Brasil. A partir de les oportunitats i obstacles diagnosticats, pretenc proposar críticament una orientació emancipadora de la visibilitat dels arxius al Brasil, perseguint l’afirmació política, social i cultural dels Arxivers, Arxius i Ciències dels Arxius. La importància del meu estudi consisteix en un debat, la defensa de l’accés a la informació, centrant-se en els documents d’arxiu i la gestió dels registres, alhora que es destaca el paper de la institució d’arxius, el professional i la contribució de la Ciència dels Arxius.

Un moment meravellós

La residència d’arxivística va ser un moment meravellós per organitzar els meus estudis, compartir les meves investigacions i aprendre del treball d’altres residents. També he pogut intercanviar experiències professionals amb col·legues d’altres països que, com jo, també treballen en arxius universitaris.

A més, la residència em va permetre mudar-me a una ciutat amb gent molt receptiva. Però el meu moviment no era només geogràfic. En aquesta ocasió també em va permetre moure’m positivament en les esferes intel·lectuals i emocionals. Vaig conèixer algunes persones increïbles, que porto al meu cor, disposades a animar i a col·laborar amb els seus col·legues.

Faber ha proporcionat un ambient propici per a l’estudi i la socialització dels residents en un hotel excel·lent, que es destaca, entre altres coses, pel seu meravellós menjar i el seu personal molt amable.

Vull expressar el meu més sincer i etern agraïment a tot el personal de Faber (especialment a Francesc Serés, Gavina Freixa i Pau), a tots els companys residents i a l’Associació d’Arxivers – Gestors de Documents de Catalunya.

Agraeixo també a totes les persones del Brasil que em van ajudar a realitzar aquest somni: la família, els professors d’anglès i el professor d’arxiu José María Jardim, que va divulgar al meu país, a través de les xarxes socials, aquesta residència.

Aquesta residència serà arxivada històricament en la meva memòria!

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"