Estades temàtiques / Olot

Trobada d’associacions internacionals de catalanística

Del 15 de setembre de 2025 al 19 de setembre de 2025

Trobada d’associacions internacionals de catalanística

Setembre 2025

Les associacions internacionals de catalanística són una peça cabdal en l’articulació d’aquesta disciplina a l’exterior. Creades a partir de la dècada de 1950, amb la fundació de l’Anglo-Catalan Society, i actualment presents al Regne Unit i Irlanda, França, Estats Units i Canadà, Itàlia i Alemanya, Àustria i Suïssa, les associacions són un agent clau en la dinamització dels estudis catalans als diferents països. Els seus congressos o col·loquis proporcionen un espai de trobada per als especialistes, que poden compartir la seva recerca sobre la llengua, la literatura, les arts, la cultura i la societat dels territoris de llengua catalana. Aquestes trobades són també un espai de socialització per a estudiants i investigadors novells, que d’aquesta manera s’incorporen a la comunitat acadèmica de la catalanística. Les associacions també són clau en la disseminació dels resultats de les recerques, gràcies a les seves revistes i col·leccions de llibres. A més de vetllar per la salut de la disciplina a cada territori i de relacionar-se amb les autoritats acadèmiques de cada país, les associacions són l’interlocutor reconegut per l’Institut Ramon Llull (l’organisme oficial encarregat de la projecció exterior de la llengua i la cultura catalanes en l’àmbit universitari), que dona suport a les seves activitats.

En aquesta residència tindrà la primera trobada d’aquestes associacions en el marc de Faberllull. Durant la seva estada a Olot, els participants exploraran el paper de les associacions com a entitats articuladores i dinamitzadores de la catalanística als seus territoris o en el seu àmbit d’especialitat, com a agents en la interlocució amb les autoritats acadèmiques i amb altres agents en l’àmbit de la recerca, i com a observadors de les tendències i les problemàtiques dels sistemes universitaris dels diferents països. També compartiran projectes passats, presents i futurs i analitzaran els principals reptes que tenen al davant les disciplines humanístiques i de les llengües modernes, amb l’objectiu de formular estratègies compartides entre les associacions i amb l’Institut Ramon Llull, de cara a la construcció d’una xarxa internacional d’investigadors en catalanística robusta, ben cohesionada, innovadora i productiva. Finalment, aprofundiran en els seus mecanismes de coordinació i faran aflorar noves oportunitats de col·laboració entre elles i amb l’Institut Ramon Llull, a fi d’enfortir i assegurar la continuïtat dels estudis catalans a nivell global.

Hi participaran representants de l’Anglo-Catalan Society (Regne Unit i Irlanda), l’Association Française des Catalanistes (França), l’Associazione Italiana di Studi Catalani (Itàlia), el Deutscher Katalanistenverband (Alemanya, Àustria i Suïssa) i la North American Catalan Society (Estats Units i Canadà), així com l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes (AILLC), l’Associació de Joves Investigadors en Llengua i Literatura Catalanes (AJILLC) i la Societat d’Ensenyament i Recerca del Català com a Llengua Estrangera (SERCLE).

Residents

MARIA DASCA BATALLA

MARIA DASCA BATALLA

Professora a la Universitat Pompeu Fabra
CÈLIA NADAL PASQUAL

CÈLIA NADAL PASQUAL

Professora titular de Literatura, traducció i llengua catalana
DOMINIC KEOWN

DOMINIC KEOWN

Catedràtic Emèrit d’Estudis Catalans

Opinions

Què diuen de nosaltres els residents

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"