El CCCB acull dues sessions de debat de ”Democràcia en risc”

dissabte, 9 / de novembre / 2024 , Olot

El CCCB acull dues sessions de debat de ”Democràcia en risc”

El CCCB acull dues sessions de debat de ”Democràcia en risc”

Els residents de "Democràcia en risc: cultura i barbàrie" s'han desplaçat a Barcelona per protagonitzar dues sessions de debat al Centre de Cultura Contemporània de la ciutat. El programa ha constat de dues taules rodones. A la primera, Daniela Ortiz i Hibai Arbide han reflexionat sobre "Les fronteres que ens segueixen atravessant." Els dos ponents han parlat sobre els conflictes originats a les demarcacions frontereres nacionals i internacionals. Tots dos s'han preguntat si al llarg de la història les fronteres sempre han arrossegat violències i si hi ha correlacions entre les turbulències frontereres i els nous reptes socials.

Tot seguit, Pastora Filigrana, Florencia Montes i Núria Güell han protagonitzat la segona taula rodona, titulada "Una democràcia de les diferències". Les tres residents s'han qüestionat si les experiències dels qui històricament han estat marginats per les dinàmiques de la modernització capitalista serien avui dia el punt de partida per reconstruir una cultura democràtica basada en la diferència.

Hibai Arbide és un periodista basc durant molts anys establert a Barcelona i resident des de fa més d'una dècada a Atenes. Participant en moviments socials autònoms des de la dècada de 1990, com per exemple en el moviment antiglobalització i les xarxes contra les polítiques frontereres de la Unió Europea, actualment n'és membre del col·lectiu de comunicació Muzungu Producciones amb qui ha cobert durant els darrers anys les crisis migratòries i de fronteres al sud-est europeu.

Daniela Ortiz va néixer a Cuzco. Els seus projectes i investigacions recents aborden el sistema de control migratori europeu, el vincle amb el colonialisme i els mecanismes legals creats per les institucions europees per poder exercir violència contra les poblacions migrants i racialitzades. Alhora, ha desenvolupat diversos projectes sobre la classe alta peruana i la seva relació d'explotació amb les treballadores domèstiques.

Pastora Filigrana (Sevilla) és advocada laboralista, sindicalista i activista feminista i pels drets del poble gitano. La seva figura va tenir gran presència mediàtica com a defensora de les lluites de les treballadores marroquines de maduixes a Huelva el 2019, i ha tingut gran influència la publicació del seu llibre El pueblo gitano contra el sistema-mundo (2020).

Florencia Montes Páez és politòloga i especialista en filosofia política. El 2011, va fundar a Buenos Aires No Tan Distintes – Mujeres y disidencias en situación de calle, on sosté els projectes de cases col·lectives, la formació en acompanyaments transfeministes, integrals i populars i l'espai de memòria, reparació i justícia. Entre el 2015 i el 2018, es va fer càrrec de la gestió de Frida, el primer centre d'integració d'Argentina per a dones cis, persones trans, transvestits i lesbianes en situació de carrer.

Núria Güell és una artista visual i de performance gironina, reconeguda internacionalment pels seus treballs relacionats amb el funcionament dels sistemes de poder, que no es limita a criticar o representar, sinó a l'interior dels quals situa sempre la seva pràctica, generant alhora gestos distorsionadors i construcció de formes alternatives d'organització, de subjectivitat o de relacionalitat.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"