Seminari “Participació pública i cultural: més enllà de la gestió tradicional de les arts i la cultura cap a pràctiques sostenibles” a la UOC.  

dimarts, 6 / de juny / 2023 , Olot

Seminari “Participació pública i cultural: més enllà de la gestió tradicional de les arts i la cultura cap a pràctiques sostenibles” a la UOC.  

Seminari “Participació pública i cultural: més enllà de la gestió tradicional de les arts i la cultura cap a pràctiques sostenibles” a la UOC.  

Un espai amb l’objectiu d’explorar la connexió entre les ciutats, els espais públics i el compromís cultural. Amb un focus en la sostenibilitat, s’han abordat preocupacions rellevants a la llum de les dinàmiques canviants dels entorns urbans i els patrons de participació cultural.

En un món en constant evolució, les ciutats s’han convertit en epicentres vibrants d’expressió cultural i participació comunitària, desafiant les estructures jeràrquiques tradicionals. Els espais públics urbans exerceixen un paper fonamental en la configuració de la participació cultural, influint en les interaccions i compromís de les persones amb l’expressió artística. Aquests entorns dinàmics es converteixen en escenaris on convergeixen diverses formes d’expressió, estimulant la creativitat i fomentant la connexió entre les persones. No obstant això, per a aconseguir una participació cultural inclusiva i diversa en els espais públics, és necessari trencar les barreres tradicionals i adoptar enfocaments oberts i col·laboratius. Això implica la implementació de polítiques i programes que promoguin la participació de diferents grups socials, l’equitat cultural i l’apoderament de les comunitats locals perquè siguin agents actius en la configuració de la seva pròpia experiència cultural.

En aquest context, sorgeix la necessitat d’explorar i comprendre les tendències i pràctiques emergents en la participació cultural urbana que desafien les normes establertes.

En aquest seminari s'ha analitzat com les ciutats i els seus espais públics influeixen en la participació cultural més enllà de les estructures tradicionals de gestió. Així mateix, pretén brindar idees i eines perquè les ciutats i les institucions adaptin les seves estratègies i promoguin una participació cultural inclusiva i diversa en els espais públics.

Participants:

• Abigail Gilmore i Claire Burnill-Maier (Universitat de Manchester): “Estratègies basades en llocs per a la regeneració: districtes de millora creativa al Gran Manchester”

• Aileen Morrissey i Marushka Vidovic (NouPOP ) Festival BOCA - resultat final de l'innovador programa educatiu Muntem un festival (Premi Impulsa Cultura 2022, Fundació Catalunya Cultura)

• Nicolás Barbieri (Universitat Oberta de Catalunya): “Mesurar el dret a participar en la vida cultural urbana: més enllà de l'accés a la cultura legítima”

• Alba Colombo (Universitat Oberta de Catalunya): "Una anàlisi crítica de les pràctiques dels esdeveniments culturals als espais públics urbans: la polèmica sobre la dialèctica de l'accés i l'agència"

Presidenta: Alba Colombo, professora associada i investigadora del Departament d'Arts i Humanitats de la UOC i directora acadèmica del Màster en Gestió Cultural

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"