Gabi Martínez | Can Trona

divendres, 23 / d’octubre / 2020 , Olot

Gabi Martínez |  Can Trona

Gabi Martínez | Can Trona

Divendres 23 d'octubre, Can Trona va acollir la presentació del meu llibre Un cambio de verdad seguida d'una conversa amb ramaders i ramaderes. Marc August Muntanya va introduir l'acte cantant un parell de temes propis de pastors i després vaig intervenir durant una mitja hora. A partir de les idees aportades --necessitat de biodiversitat, d'apoderament del camp enfront la ciutat, de prendre la iniciativa col·laborant ramaders, agricultors i artistes per articular un relat nou que demostri de forma positiva i atractiva el potencial de la cultura i la natura…--, l'Alba Roquer va explicar la seva experiència amb el seu ramat d'ovelles del Rosselló, demostrant que una explotació petita i ecològica podia tenir futur treballant a l'escala adequada. I les seves tesis van ser reforçades per la Gemma Vila, que a Argelaguer ha apostat per un ramat d'ovella Guirra, valenciana-africana però que s'adapta molt bé al territori. Tant l'Alba com la Gemma van fer una aposta molt conscient per ser ramaderes. És a dir, van fer aquest canvi de veritat que comenta el llibre, passant a relacionar-se estretament amb la natura. El Miquel Vila, ramader de vaques lleteres, va presentar l'experiència d'algú que ha crescut entre els animals perquè la seva família ja treballava amb elles. Però després d'observar certes tendències ha decidit fer un canvi i passar d'una producció més aviat industrial a una d'ecològica. Deia que els resultats eren bons, si bé calia tenir un cert coixí per si les coses es torçaven… perquè l'ecològic, a diferència d’altres, està més exposat a certs canvis d'inèrcies comercials.

El públic -la sala estava plena tenint en compte les mesures Covid- va participar intensament, sòbriament i lúcidament, plantejant des de l'obertura d'una nova plataforma per potenciar el consum de productes ecològics a la defensa de la realitat de la ramaderia intensiva (hi havia ramaders d'aquest tipus entre el públic), opinant, per exemple, que s'hauria d'acabar amb les subvencions per permetre que sigui el sector ramader el que fixi els preus dels seus productes, i no persones que pertanyen a altres mons ben allunyats d'aquest dia a dia.

Al final es van fer diversos grups que van continuar la conversa fins que es va tancar la sala. Un bon senyal.

Video resum de l'esdeveniment: vídeo Gabi Martínez/pastors a Can Trona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"