Matemàtics a l’Escola Pia d’Olot: “Why are bad approximations of numbers good for plants?”
Simon King i Marcelo Forets | 8 de març de 2017
dimecres, 8 / de març / 2017 , Olot
Matemàtics a l’Escola Pia d’Olot: “Why are bad approximations of numbers good for plants?”
Dimecres, dia 8 de març, els matemàtics Simon King i Marcelo Forets van fer una xerrada a una trentena d’alumnes de segon, tercer i quart d’ESO de l’Escola Pia d’Olot. A partir d’una planta com a mostra, Simon King ha mostrat com a patró l’espiral en la disposició de les fulles de la planta. Els estudiants van investigar els paràmetres de la forma d’espiral en algunes herbes recollides en un camp proper. L’objectiu de la presentació va ser donar una explicació matemàtica del patró observat.
L’explicació es basa en “millors aproximacions” d’un nombre. El problema és trobar una fracció de manera que totes les altres fraccions amb un denominador més petit s’aproximi al nombre amb menys precisió. El problema es resol mitjançant les anomenades “fraccions contínues”. Van mostrar com calcular-les, mitjançant diversos exemples, i van indicar alguns resultats matemàtics clàssics sobre les fraccions contínues.
Resulta que hi ha un nombre amb unes “millors aproximacions” que són pitjors que les de qualsevol altre número. I els paràmetres observats en el patró espiral de plantes corresponen a les “millors aproximacions” d’aquest nombre en particular. Finalment, van acabar parlant de dos enfocaments per explicar la coincidència de patró matemàtic i botànic, recolzat per la investigació experimental en botànica feta en els últims 20 anys.
L’acte va acabar amb unes quantes preguntes d’alguns estudiants sobre qüestions generals de les matemàtiques i els matemàtics.
Des de Faber volem agrair a totes les persones que han fet possible aquesta xerrada: a Simon King i Marcelo Forets, per la seva flexibilitat i disponibilitat, i a tot l’equip de l’Escola Pia d’Olot, per totes les facilitats que ens posat en l’organització d’aquesta activitat.