Matemàtica computacional a la Residència Faber

dimarts, 27 / de febrer / 2018 , Olot , Isaac Cos | Núvol.com

Matemàtica computacional a la Residència Faber

Matemàtica computacional a la Residència Faber

Des del 19 de febrer fins al 4 de març les matemàtiques seran la matèria convidada a Faber, la Residència d'Arts, Ciències i Humanitats de Catalunya

https://www.nuvol.com/noticies/matematica-computacional-a-la-residencia-faber/

Diversos investigadors i experts han vingut des de França, Suïssa, Croàcia, o Rússia, però també des de casa nostra. Tots ells contribueixen a SageMath (System for Algebra and Geometry Experimentation) un projecte que compta amb voluntaris d’arreu del món per elaborar un paquet matemàtic lliure. Davant les plataformes privades, com Mathematica, Maple, Matlab o Magma, el professor americà William Stein va crear, l’any 2006, SageMath, un sistema de computació algebraica lliure.

Marc Masdeu, investigador Ramón y Cajal de la UAB, explica a Faber per què és important disposar d’un recurs com SageMath. Segons ell, el fet de disposar de programari lliure per la matemàtica computacional és molt útil en termes de recerca matemàtica, especialment, per l’experimentació i la seva posterior demostració. Quan un expert vol donar validesa a un experiment teòric necessita un sistema de computació reconegut per testar-lo, és a dir, un software. Si aquest no és de domini públic, aleshores, la transparència científica se’n ressent.

Per altra banda, tal i com explica Masdeu, els protocols d’encriptació han esdevingut indispensables per a la seguretat digital dels nostres comptes bancaris i de la nostra informació restringida online. Aquesta és una qüestió molt sensible que transgredeix l’especialitat matemàtica i que, en canvi, afecta a un domini amplíssim com és el sistema de les bases de dades. Cada compte que nosaltres gestionem a través d’internet, ja sigui mitjançant aplicacions mòbil o serveis online (Amazon, Airbnb, Facebook) té un codi de registre secret. La seguretat d’aquest sistema d’encriptació és bàsica per protegir les nostres dades, ja que, si els codis no s’han fixat bé, aleshores, això vol dir que algú els podria hackejar fàcilment i robar-nos tota la informació. Per això, Marc Masdeu insisteix en la importància de sistemes computacionals lliures, per una qüestió de confiança i seguretat. L’investigador de la UAB lamenta que la programació matemàtica, malgrat la seva importància, no es consideri recerca i, per tant, no se’n destini finançament públic.

A més de treballar en el desenvolupament de codis per SageMath, els matemàtics que resideixen a Faber també duran a terme una funció pedagògica als centres educatius d’Olot. Per exemple, Xavier Guitart i Marc Masdeu duran a terme dues conferències titulades, respectivament: “Criptografia, o com les matemàtiques ens permeten de comunicar-nos de manera segura” “¿Els matemàtics no saben resoldre equacions de tercer grau?”.

D’altra banda, el dissabte 24 de febrer, va tenir lloc l’esdeveniment “Un dia fent matemàtiques. Alumnes de 4rt d’ESO i 1er i 2n de Batxillerat han visitat la Residència Faber i han pogut participar en un taller durant tot el dia. Els experts que s’allotgen a la residència els han convidat a resoldre problemes de geografia i de matemàtica aplicada.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"